You are here
Home > SLIKA > SLIKARSKO-SCENOGRAFSKA RADIONICA > Tijelo čovjeka je normalna stvar, to je umjetnost

Tijelo čovjeka je normalna stvar, to je umjetnost

Na jednom od brojnih unutarnjih zidova OŠ Rivarela 19. travnja 2016 ujutro su počeli „radovi“ na crtežu muškarca. Autorice su dvije polaznice Slikarsko-scenografske radionice koje su inspiraciju dobile kako kažu „jer smo imale ruku napravljenu od lice, užeta i novina“, te zbog prijatelja Ive koji ima veće mišiće nego su one nacrtale, ali on im je na neki način inspiracija. Upitala sam ih može li svatko nacrtati nešto tako, a one su mi odmah odgovorile da ne, već da onaj tko želi nacrtati komplicirane stvari, poput ljudskog tijela mora imati jako puno iskustva, netko tko zna precrtavati ili u ovom slučaju, mora znati kako izgleda dobro „isklesano“ muško tijelo. Djevojke su rekle da neće crtati lice, već će istaknuti neke sjene te da mu neće crtati privatne dijelove jer bi to bilo vulgarno za školu, a ovako se vidi samo vanjski izgled muškarca. Iako na prvi pogled tijelo čovjeka nema veze s  ovogodišnjom temom, na suprotnom zidu dan kasnije osvanuo je crtež voća i povrća koje se može naći na tržnici, tako da,  ipak ima veze s ovogodišnjom temom. „Theodor, voditelj naše radionice rekao nam je da uzmemo od dvije do šest stvari te ih spojimo u jednu cjelinu.”

WP_20160419_17_17_35_Pro             WP_20160420_10_15_56_Pro

Što djevojke misle o voditelju Slikarsko-scenografske radionice?

„Theodor de Canziani je odličan voditelj, on je uzoran, humorističan, ali također jako mudar i iskren. Ne pridržava se prestrogo teme, već nam dopušta da se izrazimo  na naš način i ne moramo uvijek crtati po pravilima. Theo ne želi  da mi doslovno idemo crtati tržnicu, tj. da budemo ograničeni temom.“

Voditelj Slikarsko-scenografske radionice, Theodor de Canziani Jakšić  izjavio je da tržnicu zapravo smatra razmjenom, a da polaznici njegove radionice temu obrađuju samom reakcijom na temu, što znači da traže nešto što je bit te teme. „Ova tema razmjenjuje hranu,  cvijeće,  biljke, ljude, misli, umjetnost.“ Theodor smatra da je u toj razmjeni sva čar tržnice, a mi se u potpunosti slažemo. Zamislite samo tržnicu bez gospođa koje pregovaraju o cijeni… Bilo bi dosadno zar ne?

Marija Valić, Paula Jozić

20160419_184734 20160420_110250

 

Top