You are here
Home > Povijest

Škola stvaralaštva kroz više od 4 desetljeća – Tko? Gdje? Kada? Zašto?

Kako je Škola stvaralaštva započela s radom?

Škola je započela s radom 1974. pod nazivom Listopad u Novalji na inicijativu profesora Mirka Todorića. Želio je ponuditi učenicima stjecanje novih znanja i vještina na nov, kreativan i zanimljiv način koji bi se razlikovao od klasičnog školskog sustava. Ideja je bila potaknuti mlade ljude na stvaranje i rad, motivirati ih na samostalno stvaralaštvo kao i razviti ljubav prema učenju.

Prvih je godina profesor Todorić u Novalji okupio iskusne voditelje u radionicama vezane za riječ, zvuk, sliku i pokret i nekoliko desetaka učenika u nekoliko radionica. Djecu su udomili vršnjaci iz Novalje, a troškove su plaćali roditelji. Osnovna škola Antuna Gustava Matoša iz Novalje s radošću je prihvatila ulogu škole domaćina. Mnogo je toga nedostajalo, no sve je nadomješteno oduševljenjem djece i voditelja. Oduševljeni su bili i mještani Novalje jer su osjećali da im sredinu oplemenjuju darovita djeca  svojom pjesmom, slikom, plesom i radošću.

Uvjerivši se u vrsnost rada s djecom, mnogi su roditelji bili spremni platiti svaku cijenu samo da škola ne prekine s radom. Broj sudionika i radionica je svake godine bio sve veći, Novalja organizacijski nije mogla prihvatiti veći broj sudionika i došlo je vrijeme za promjenu. Sudbonosna je bila četrnaesta godina. Listopad u Novalji morao je potražiti novo mjesto pod suncem, novi grad, novu školu domaćina. Zadnji put se zapjevala himna Listopad u Novalji.

Novi početak u novom gradu – Novigradu

Škola stvaralaštva za darovite učenike nastavlja radom po novim imenom – Novigradsko proljeće i znatno većim brojem darovitih učenika, učitelja, hospitanata i radionica zahvaljujući spremnosti i zauzetosti ravnateljice OŠ Rivarela u Novigradu, gđe. Davorke Parmač te je pohađa oko 300 učenika, tridesetak voditelja i sedamdesetak hospitanata u više od 18 radionica.
Odlukom ministrice prosvjete i športa Ljilje Vokić, od 1997. g., Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće ulazi u sustav hrvatskoga školstva kao redoviti godišnji projekt pouke i podrške u radu i stvaralaštvu darovitih učenika i učitelja Republike Hrvatske. Županijski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu preuzimaju zadaću prikupljanja i prvog odabira sposobnih i darovitih učenika i učitelja u izvannastavnim aktivnostima jezičnog, glazbeno-plesnog i likovnoga izraza u osnovnim školama, a kasnije, povremeno, i u srednjim školama.

Rad u školi prati pedagoško-psihološki stručni tim koji doprinosi da Škola u svim područjima postiže visoku razinu rada: od izbora darovitih do vrednovanja temeljnih pokazatelja uspješnosti, sposobnosti i kreativnosti učenika i hospitanata. Rezultat tako osmišljenog rada ogleda se u vrhunskim dječjim ostvarenjima. Riječ je o brojnim skladbama mladih skladatelja, vrhunskim grafičkim radovima raznih tehnika, brojnim recitatorskim i scenskim nastupima u raznim prostorima, o poetsko-glazbenoj priredbi u crkvi, maštovitoj scenografiji, kostimografiji, keramičkim radovima vrhunske kakvoće i još mnogo toga. Dugogodišnja predsjednica stručnog tima prof. Teodora Dubrović nažalost je preminula prošle godine. Ove godine njezin rad nastavlja prof. Maja Zrnčić.

Novigradsko proljeće sadržajima i načinima rada kvalitetom iskače iz postojećeg sustava i standarda. To je škola koja može biti oglednom ne samo školama u Hrvatskoj već preko društvenih mreža i cijelom svijetu. Ove je godine izdan i priručnik za kulturno izražavanje u organizaciji Europske komisije u kojem je Novigradsko proljeće naveden kao primjer dobre prakse. Posebna je vrijednost škole stvaralaštva to što njeguje opće humane zasade te razvija i oplemenjuje odlike svakog djeteta i svakog sudionika kao osobe. Upravo po tim ljudskim, društvenim, etičkim i estetskim mjerilima, Škola je uspjela opstati i u nedemokratskom okružju, tijekom Domovinskog rata i teških poslijeratnih godina te u godinama rađanja demokracije.

Programi se stalno mijenjaju kako bi odgovorili različitim zahtjevima mladih, tako je unazad nekoliko godina u program uvedena radionica Novine na internetu koja je zamijenila tiskanu formu školskog lista te umanjila korelacijsku povezanost s grafičkom radionicom i ostvarila uvećanu povezanost s radijskom, videodokumentarnom, filmskom i foto-radionicom.

Do sada su izdana i dva zbornika Škole stvaralaštva.  Prvi nosi nazivlje Škola dječjeg stvaralaštva riječju, zvukom, slikom i pokretom Novigradsko proljeće-novigradska pomlad-Primavera 92. Drugi zbornik pod jednostavnim nazivom  Zbornik izlazi 2004. godine.

Do prije nekoliko godina na Novigradsko proljeće prijavljivalo se putem pošte no prošle godine Škola stvaralaštva je odlučila uvesti online prijavu za učenike i hospitante koja je pojednostavila prijavu na Novigradsko proljeće.

Ove godine stručni tim radi u sastavu: : 1. Maja Zrnčić, prof., Ministarstvo kulture RH-a, Zagreb 2. Zorica Topalović, prof., stručna suradnica psihologinja, OŠ-SE Rivarela, Novigrad 3. Katarina Crnković, prof., stručna suradnica pedagoginja, OŠ-SE Rivarela, Novigrad 4. Vedran Peternel, slobodni umjetnik, voditelj umjetničkih radionica francuske edukacijskorehabilitacijske udruge Pulsart, Pariz, Zagreb  5. dr. sc. Darko Lončarić, Učiteljski fakultet, Sveučilišta u Rijeci, Rijeka.

Svake se godine jedna tema kao što su ključ, lađa, proljeće i dijete… provlači kroz sve radionice Škole stvaralaštva i objedinjuje rad svih sudionika. Tema 27. Novigradskog proljeća 2016. godine inspirirana je raznolikošću riječi, zvuka i pokreta mladih polaznika, naime tema je Tržnica.

Matija Zlatarić

 (Izvori: AZOO, Učenički portali NP 2011., 2012., 2014., 2015.)

Top