Google, kako funkcionira i kako se bolje zaštititi

Voditeljica radionice Novine na internetu, Nora Krstulović, poučila nas je kako ispravno i na sigurniji način ploviti internetom putem Googla. Također smo saznali kako je cijela priča Googla nastala. Naime, Google su pokrenuli Larry Page i Sergey Brin 1997. godine. Gotovo slučajno i od nule, počeli su u garaži, a danas su jedna od najmoćnijih kompanija u svijetu. Larry i Sergey  upoznali su se 1995. godine i u početku se nisu slagali ni oko čega. Godinu kasnije započeli su suradnju na tražilici BackRub. Zaključili su da tražilici treba novo ime te su je nazvali Google. U ožujku 2001. Google.com postaje dostupan na 26 jezika, a u srpnju već ima i mogućnost pretraživanja slika, dok u rujnu pokreće Google vijesti. Četiri godine kasnije pokrenuo je Google i mobilno pretraživanje interneta. U samim počecima trebalo mu je tridesetak dana da pronađe traženi pojam, a danas su potrebne dvije do tri sekunde.

U nastavku ćemo vam pokazati koliko Google zapravo ima funkcija i kako vam može pomoći u svakodnevnom životu.

Google je jako sposoban kada se govori o matematičkim funkcijama od mijenjanja iz jedne valute u drugu, mijenjanja mjerne jedinice, a može vam čak poslužiti i kao kalkulator.

 

Google može također biti koristan kao knjiga recepata.

 

Također ima mnoge funkcije što se tiče pretraživanja kao na primjer:

-Možete pretraživati isječke rečenica iako vam fali neka riječ tako što na mjesto riječi koja nedostaje dodate zvjezdicu (*).

dopunjivanje

-Možete također pretraživati slične stranice tako što u tražilicu prije linka napišete “related:”

related

-Također možete saznati kada te za koliko dolazi let ako putujete, možete isto doznati koje je i kakvo vrijeme u bilo kojoj državi.

Uglavnom, Google pruža neograničenu plovidbu, a za sigurnost i privatnost dodatno se pobrinite i sami.

Ivan Beletić

Tagged with:     , ,

About the author /


VREMENSKA PROGNOZA

Currently
Currently
Currently

KALENDAR

srpanj 2022
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ove su stranice kreirali & uredili polaznici Radionice 'Novine na inetrnetu' Novigradskog proljeća 2015.