Opasnosti na Facebooku

Na našoj radionici (Novine na internetu) razgovarali smo o opasnostima na Facebooku. Odlučili smo nešto o tome podijeliti s vama.

Facebook je među najpopularnijim i najkorištenijim društvenim mrežama. Ima mnogo vrlina, ali isto tako i puno mana. Sve što objavimo, postaje vlasništvo Facebooka i on može s time raditi sve što želi. To piše u njihovoj službenoj izjavi o pravima i ovlaštenjima, samo što to nitko ne čita. Glasi ovako:”Ako je sadržaj zaštićen pravima na intelektualno vlasništvo, poput fotografija i videozapisa (IP sadržaj), izrijekom nam dajete sljedeće dopuštenje, uz poštovanje postavki zaštite privatnosti i postavki aplikacije: dajete nam neisključivu, prenosivu licencu za korištenje bilo kakvog IP sadržaja koji objavite na usluzi Facebook i sadržaja koji je povezan s uslugom Facebook…” Stoga prije početka uporabe svoga Facebook profila, dobro proučite sve uvjete korištenja i svjesno odlučite pristajete li na te uvjete. Naravno, kako Facebook ima sve ovlasti nad vašim objavama, morate paziti što objavljujete na svom Facebook profilu, zato što bi se moglo desiti da to sutradan vidite na naslovnici nekih novina. Isto tako se mnogi ljudi lažno predstavljaju, tj. rade takozvane “fake” profile. Kada vam zahtjev za prijateljstvo pošalje osoba koja se predstavlja kao vaš prijatelj, prvo provjerite je li to zaista profil te osobe zato što bilo tko može preuzeti nečiju fotografiju i podatke te tako napraviti lažni profil. Ako vam zahtjev za prijateljstvo pošalje osoba koju ne poznajete, odmah odbijte zahtjev jer ne možete znati ništa o toj osobi niti o njenim namjerama.

Nadamo se da ste svjesni svih opasnosti koje se mogu dogoditi kod objave sadržaja na Facebooku i da ćete ga koristiti vrlo oprezno i promišljeno.

Paula Jozić

Tagged with:     , , , ,

About the author /


VREMENSKA PROGNOZA

Currently
Currently
Currently

KALENDAR

rujan 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Ove su stranice kreirali & uredili polaznici Radionice 'Novine na inetrnetu' Novigradskog proljeća 2015.