Ovogodišnja tema ”Lađa” – plovidba duga 40 godina, od Novalje do Novigrada

Nevelika lađa koja je otplovila iz paške Novalje prije puno godina pronašla je svoj put, svjetlost i čvrsto sidro u Novigradu – tako je Joža Prudeus slikovito opisao dolazak Škole stvaralaštva u Istru, u Novigrad.

Motiv lađe i plovidbe ovogodišnja je tema Proljeća, a od polaznika i prolaznika željeli smo čuti njihovu prvu asocijaciju na riječ ”Lađa”: more, veslo, odlazak, plovidba, leđa, plovilo, ribar, pjesmica ”Plovi lađa”, san, jedro.

Razgovarali smo i s voditeljima radionica – voditeljica radionice slikovnice Sonja Ivić lađu je povezala s putovanjima, daljinom i svjetlom koje uvijek vodi do nečeg lijepog. U radionici Grafičkog dizajna pitaju se i istražuju što sve lađa može predstavljati u dizajnu. U Kostimografskoj radionici kažu da bi bilo dobro otići na lađu, zaboraviti na kopno, barem na neko vrijeme… Već prvi dan izradili su kostim koji su nazvali ”Gospa od flote”, a koji su predstavili na večernjem programu. Tema je zanosna, može se proširiti i istraživati na nove načine, misli Mateja iz Literarne radionice.

Lađa nas može odvesti gdje poželimo, pa se nadamo da će i nas ovo Novigradsko proljeće odvesti na neka putovanja o kojim nismo ni sanjali. Prije svega, želimo učiti i stvarati nove lađe.

Sanja Gregorinić, Loris Čeh, Ana Fonović

Tagged with:     , ,

About the author /


Related Articles

VREMENSKA PROGNOZA

Currently
Currently
Currently

KALENDAR

svibanj 2022
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Ove su stranice kreirali & uredili polaznici Radionice 'Novine na inetrnetu' Novigradskog proljeća 2015.