Novinarke među proljećarima

Novigradsko su proljeće danas posjetile Tatjana Jolić i Sandra Maričić, novinarke za program Hrvatskog radija – obrazovanje, znanost, djeca i mladi. Došle su u Rivarelu kako bi intervjuirale polaznike nekih radionica, a tako smo ih i zatekli:

Tatjana Jolić

 

Novinarki Tatjani Jolić postavile smo nekoliko pitanja na koja nam je vrlo temeljito odgovorila. Evo što smo saznali.

Koliko dugo se Vi bavite novinarstvom?

Novinarstvom se bavim već 15 godina.  U početku sam snimala ankete, priloge, a kasnije s iskustvom čovjek sam dobiva svoje ideje i teme za emisiju.

Jeste li taj posao htjeli raditi kad ste bili mali?

O tome nikad nisam razmišljala kada sam bila mala, već sam sanjala da postanem frizerka, doktorica, pjevačica ili profesorica. Sada sam sretna što imam ovaj posao.

Mi smo ovdje kako bismo naučili nešto novo o novinarstvu. Recite nam neki savjet kako postati novinar u budućnosti.

Bitno je voljeti  posao koji se radi i otvoreno prilaziti ljudima kojima postavljamo pitanja s dobrom namjerom. Na taj način se ljudi opuste i otvore.

Sviđa li Vam se posao koji radite?

Kako kad. Sviđa mi se. Kako u životu uvijek ima dobrih i loših dana, tako i u novinarstvu ima dobrih i loših priloga i emisija.

 

Sandra Maričić

 

Intervjuirali smo i Sandru Maričić, a ona nam je ovako odgovorila…

Kako je to biti novinar za pravo?

Vrlo je uzbudljivo i zanimljivo kada se bavite ovakvim temama koje ja u svojim emisijama najčešće pokrivam, a to su zanimljiva događanja u kojima sudjeluju upravo djeca i mladi. Eto, imam prilike doći na Novigradsko proljeće i upoznati sve vas koji stvarate, pišete i nešto radite, glumite, plešete, biti na LiDraNu, na primjer, posjećivati osnovne i srednje škole i slične stvari.

Kada ste se počeli interesirati za novinarstvo?

Ja sam se počela baviti novinarstvom kada sam se upisala na prvu godinu faksa, završila sam učiteljsku akademiju i tada su u dječjem programu Hrvatskoga radija tražili mlade suradnike koji bi se malo bavili s djecom i mladima. Nekako mi je to bilo blisko, studirala sam da budem učiteljica u razredu i na kraju sam završila kao novinarka koja se bavi djecom i zapravo doznaje o  zanimljivim stvarima i događajima.

Biste li htjeli nešto poručiti mladim novinarima?

Poručila bih im da budu znatiželjni, da gledaju svijet širom otvorenih očiju, da dobro slušaju, da znaju prepoznati istinu i da znaju prepoznati gdje im nešto netko pokušava malo podvaliti i da budu, u svakom slučaju, svoji.

Što je najteži dio novinarskog posla?

Ne znam što bih rekla. Ja ga jednostavno volim, volim raditi, volim se naći u različitim situacijama. Možda na kraju kada dođeš na ovakvo događanje, kada snimiš jako puno materijala i onda nemaš baš toliko prostora da sve emitiraš. Mislim da mi je najteži dio kada moram odlučiti što ili koga skratiti, nekome ne dozvoliti da možda ipak kaže ono što misli da treba.

Biste li htjeli možda nešto dodati za kraj? 

Poručila bih onima koji do sada nisu čuli za Novigradsko proljeće, koji nisu ovdje bili, da se svakako okušaju, neka se prijave, neka nađu neke svoje putove i vjerujem da će se dobro zabaviti.

 

 

Erin Radizlović, Matea Vrabec, Eleonora Šafar

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)