Osvjetljivanje i osvještavanje u Radionici grafičkog dizajna

Posjetile smo radionicu Grafičkog dizajna. Intervjuirale smo voditeljicu Feodoru Gubaš Štifanić, hospitanticu Slađanu Jukić i dva polaznika, Filipa Havaša i Vilima Crčića. Naravno, moramo vam prenijeti što smo čule.

Radionica grafičkog dizajna je ovogodišnju temu (Svjetlost) interpretirala pisanjem slogana poznatih marki na Brailleovom pismu u smislu osvještavanja o potrebama ljudi koji su drugačiji od nas.

Posao grafičara

Grafičari su prionuli poslu već tijekom upoznavanja. Raspravljali su što njima predstavljaju svjetlo, svjetlost i kontrasti. Slažu se da je svjetlost vrlo inspirativna i zanimljiva tema s kojom se može biti dosta kreativan.

Njihov tipičan dan započinje podjelom zadataka. Često imaju i brainstorming (oluju ideja) prije nego počnu raditi kako bi se inspirirali. Zatim jedni istražuju na internetu, drugi iscrtavaju, a neki režu i lijepe. Filip Havaš (polaznik) rekao nam je još da dečki više rade na računalima, dok djevojčice više obavljaju ručni dio posla, crtanje i sl. Uz rad često pričaju i šale se, ali sve stignu napraviti na vrijeme. Njihov sustav očito odlično radi. Svi kažu da su jako zadovoljni i da su već napravili puno toga.

Doživljaj novog

Filipu Havašu je ovo druga godina na Novigradskom proljeću, dok je Vilimu Crčiću prva. Pitale smo ga par pitanja o doživljaju Novigradskog i Radionice grafičkog dizajna. Rekao nam je da mu se sve sviđa (i radionica i društvo) i da je zadovoljan. Kaže da nije isto kao što je očekivao, ali mu se sviđa kako je.

O voditeljici

Onima koji se pitaju kakva je voditeljica Feodora Gubaš Štifanić polaznici Filip Havaš i Vilim Crčić i hospitantica Slađana Jukić mogu odgovoriti. Oni misle da imaju odličnu voditeljicu koja izvrsno podučava i objašnjava te da se lijepo provode s njom na radionici. Ona sama kaže da su njezini polaznici svake godine suradljivi i pristojni, da ne kasne te da nema nikakvih problema s njima. Kada smo je zatražile da usporedi ovu i prošle godine Novigradskog proljeća, odgovorila nam je da je svake godine drugačije zbog teme. Prošle godine je rad radionice bio društvena igra, a ove je osvještavanje i skretanje pažnje na one koji imaju drugačije potrebe.

Izvan Novigradskog Proljeća, Feodora Gubaš Štifanić je napravila dvije slikovnice sa Snježanom Akrap Sušac. Pitale smo je kako joj je bilo surađivati s njom. Odgovorila nam je da joj je bilo jako dobro i da je zadovoljna time.

Za kraj, za sve koji žele u budućnosti se baviti grafičkim dizajnom na Novigradskom proljeću, voditeljica je rekla par riječi. Kaže da je to jedna zanimljiva grana vizualne umjetnosti gdje se izražava likovno, ali i promišlja o nekim društvenim problemima i širi vidike razmišljanja te da je dobro baviti se grafičkim dizajnom ako imaš takvu dušu.

Sunčica Boban i Eleonora Šafar

foto: Nikolina Mikelec

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.