Noć knjige, lampiona, pjesme i rakua

Večernji program u srijedu bio je prepun događanja. Nakon večere sudionici su pošli do škole gdje smo obilježili Noć knjige. U višenamjenskoj dvorani, uz zvuke harfe, polaznici Scenske 1 pročitali su dojmljiv tekst o potrebi čitanja i knjigama kao hraniteljicama duše, a nakon uvodnog dijela slijedile su čitalačke karaoke – zborno čitanje svih prisutnih.

Noć knjige je manifestacija koju već četvrti put organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Cilj je poticati čitanje kod svih generacija, različitim oblicima druženja s knjigom: čitaonice i pričaonice, radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, projekcije filmova, Bookcrossing, predstavljanja knjiga, druženja s autorima itd. Naši čitači dali su svoj mali doprinos ovoj manifestaciji koja svake godine ima sve više sudionika i oblika sudjelovanja. “Naša mala kap” postala je dio velikog slapa ljubitelja knjige i čitanja.

Nakon čitanja u dvorištu iza škole slijedilo je svečano paljenje i puštanje u zrak lampiona, njih 40, za svaku godinu održavanja Škole stvaralaštva. Uz ushićenje za svaki poletjeli lampion, atrakcija je bilo vatrogasno vozilo u koje se je natrpala hrpa djece. Vatrogasci su bili vrlo susretljivi: strpljivo su odgovarali na sva postavljena pitanja i dali znatiželjnim učenicima da sjednu na njihovo mjesto.

Spontano nakon što su lampioni poletjeli Novigradu pod oblake, počela je svirka, pjevanje i ples na školskom igralištu.

Za to vrijeme polaznici Keramičarske radionice počeli su proces pečenja i obrade svojih radova, u poznatoj tehnici rakua. Njihove radove moći ćemo pogledati na izložbi u novigradskom Lapidariju i na završnoj svečanosti u petak.

Tanja Radiković

About the author /


Related Articles

VREMENSKA PROGNOZA

Currently
Currently
Currently

KALENDAR

travanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ove su stranice kreirali & uredili polaznici Radionice 'Novine na inetrnetu' Novigradskog proljeća 2015.