Novigradsko proljeće u online obliku novi je izazov za sve nas, ali ipak utješna je istina u tvrdnji omiljenog nam voditelja slikarsko-scenografske radionice Theodora de Canzianija da će sve ovo jednom proći i da ćemo se opet vidjeti, nadamo se offline.

NEPROLJEĆARSKI ONLINE

U zadnje se vrijeme sve više događaja odvija online. Taj izraz u značenju daljinsko, na daljinu, polako postaje dio naše svakodnevice. Zbog COVID-a koji je našu zemlju napao početkom prošle godine bili smo prisiljeni prihvatiti činjenicu da naša zemlja ulazi u lockdown. Lockdown je nama učenicima donio mnoge probleme: najveći je sigurno bila nastava na daljinu, a nama proljećarima i online Novigradsko proljeće. Osim što su nam propali razni izleti i druženja koja nam nitko ne može vratiti, muke po svim apostolima zadavala nam je upravo nastava na daljinu. S vremenom smo se mi „spraksirali“ i postali sve bolji u varanju, prepisivanju i izvlačenju s raznih ispitivanja ili ocjenjivanja. U Istarskoj županiji online nastava, pogotovo za srednjoškolce, postala je dio nove i pomalo nenormalne svakodnevice. Nadamo se da će takvoj nastavi što prije doći kraj jer nam je svima „puna kapa“ virtualnoga učenja.

PROLJEĆARSKI ONLINE

Što se Novigradskog proljeća tiče, to je potpuno druga priča. Tamo sva negativna energija redovne ili online nastave nestaje. Naravno, to bi u normalnim uvjetima bilo tako, ali ove se godine 31. Novigradsko proljeće održava u daljinskom obliku. Svima nam je teško pala ta promjena, ali digli smo glave i nastavili u nove pobjede. Na pitanje „Što ti najviše nedostaje kod Novigradskog proljeća uživo?“ česti su odgovori bili palačinke za doručak, noćne avanture u hotelu te naravno upoznavanje kolega iz radionica uživo. Kako god bilo, u online okruženju svakoga dana polaznici u 9 sati ujutro ulaze u svoje zoom pozive i počinju s radom. Što polaznici i mentori zahuktavaju u svojim kanalima, nitko sa sigurnošću ne zna, no sigurna je informacija da odmor počinje u 12 i završava u 16 sati. Za vrijeme odmora polaznici ručaju, odmaraju se i druže se na zoomu. Nakon duge pauze kreće popodnevna avantura i kreiranje novih sadržaja. U 20 sati počinje večernji program koji nas svakoga dana iznova veseli i iznenađuje. 

DO SUSRETA OFFLINE

Zaključno, Novigradsko proljeće u online obliku novi je izazov za sve nas, ali ipak utješna je istina u izjavi omiljenog nam voditelja slikarsko-scenografske radionice Theodora de Canzianija: „Jednom će sve ovo proći i vidjet ćemo se opet“. 

Gaia Benedetti i Tena Radigović


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.