Priručnik

Dashboard ili nadzorna ploča

Dashboard ili Nadzorna ploča prvi je prizor koji vas zaskoči pri ulasku u administracijski dio WordPressa. S lijeve strane se nalazi Sidebar ili Bočna traka, a u središnjem dijelu imamo mini-prozorčiće Kratki pregled, Brza skica, Aktivnosti i WordPress vijesti koji se mogu pomicati. U Kratkom pregledu se nalazi pregled svih objava i stranica, u Brzoj skici pišete upravo to, brzu skicu i imate nadzor nad svim svojim skicama, u Aktivnostima pregled svih nedavnih događaja na stranici, a u WordPress vijestima ono što im ime govori – WordPress vijesti.

Stranice i kategorije

Stranica ili list je dio vaše web-stranice koji se ne mijenja često, a može imati podstranice: na primjer  stranica http://www.novigradsko-proljece.com/web/2017/  sadrži stranicu „Pokret“  koja može sadržavati podstranice „Lutkarska radionica“ , „Plesna radionica“ , „Scenska 1“, „Scenska 2“ i „Scenska 3“ i dr.

Kategoriju možete dodati klikom na Objave>Kategorije

Umetanje slika i kreiranje galerije

Kako biste dodali fotografiju u članak, kliknite na Dodaj medijski zapis.

 Zatim povucite sliku s radne površine ili kliknite na Prijenos zapisa te na Odaberi zapise kako biste prenijeli fotografije iz galerije.

Kad prenesete fotografije iz galerije, te će se fotografije nalaziti u Zbirci medija te će ih svi ovlašteni na stranici moći vidjeti i stavljati u svoje članke.

Kako biste kreirali galeriju, kliknite na Dodaj medijski zapis.

S lijeve strane nalazi se opcija Kreiraj galeriju. Zatim također iz galerije dodate slike ili ih povučete s radne površine. Ispod opcije Kreiraj galeriju, nalazi se opcija Istaknuta slika.

Istaknuta slika nalazi se uz naslov članka na stranici te ju dodajemo klikom na tu opciju. Zatim ponovimo iste korake kao i za umetanje fotografija i/ili kreiranje galerije.

Sidebar ili bočna traka

Bočna traka služi za prikazivanje informacija koje nisu dio glavnog sadržaja – npr. lista najnovijih članaka, posljednji komentari ili najpopularniji članci sa stranice. Sidebar nije nužan, može ih biti i više, a ovisno o želji dizajnera može se nalaziti bilo gdje na stranici. Ono što Sidebar razlikuje od ostatka web stranice jest činjenica da se u njega smještaju i dodatci koji proširuju funkcionalnost WordPressa – tzv. WidgetsSidebar aranžmani mogu se ponovno koristiti i obrisati ako ste izabrali neku drugu temu.

Dizajn i teme

WordPress osim svoje jednostavnosti, nudi i pregršt tema, točnije njih više od 1500. Postoje različite, od onih besplatnih pa do onih koje se plaćaju, čija je cijena i do sto dolara, no važno je naglasiti kako i one besplatne nude razne opcije uređivanja i mogu se nadograđivati dodatcima. Mogu se kreirati razni izbornici, formulari, upitnici i dodatci za društvene mreže.

WordPress  koristi se vrlo  jednostavno, prvenstveno zbog korisničkog sučelja koje korisnika navodi na daljnji rad. Prije ovog „user friendly“ sučelja, korištenje WordPressa  bilo je znatno kompliciranije i složenije.
Temu možemo pronaći na stranici wordpress.org. Stil izgleda web stranice određujemo klikom na izbornik Izgled, a zatim na izbornik Teme. Također, možemo u tražilicu upisati ključni pojam (na engleskom jeziku) povezan s temom koju želimo pronaći, što je znatno jednostavniji način traženja teme znamo li točno što tražimo. Klikom na tipku Preview možemo pogledati kako bi web stranica izgledala s pronađenom temom. Važno je naglasiti da tema stranice mora biti povezana sa sadržajem koji će stranica objavljivati.

Ako nakon nekog vremena želimo promijeniti temu, to možemo učiniti klikom na Dodaj novu (nalazi se na vrhu stranice). Ostaje nam samo pronaći željenu temu i instalirati ju. Izvrsno je kod WordPressa  to što se nakon promjene teme sadržaj neće izbrisati. Nakon instalacije i aktivacije klikom na Posjet web stranice možemo vidjeti novi izgled stranice.

Kako bi naša web stranica bila prilagodljiva za tablete i mobilne uređaje, trebamo klikom na Feature filter pronaći mogućnost Responsive layout i odabrati ju.

Nadamo se da smo vam olakšali dizajniranje stranice u WordPressu te da će zbog jedinstvenog uređenja vaša stranica biti dobro posjećena.

Priručnik su izradili svi polaznici radionice Novine na internetu.