Prije svega tražimo temu, okosnicu rada za sljedeći susret. Predlaže ih se više, a konačnu odluku o tome donosi Upravni odbor ŠS. Ove je godine prihvaćena tema: To i naopako! Spomenuta je tema, kao malo koja prije nje, u prvi čas posijala zrno nevjerice – je li dobro odabrana? Dvojbu je odraslima riješila darovita djevojčica Tamara Ivić iz Rijeke, sudionica nekoliko Novigradskih proljeća. Samoinicijativno je izradila nadahnuto rješenje za znak (tradicija je da svake godine keramičarska radionica “ispeče” za svakog sudionika suvenir pločicu, uspomenu na susret te godine). Tamara je sve preduhitrila. Izradila je i ponudila znak kojim je i nas odrasle ugodno iznenadila. Poticaj joj bijaše upravo naziv teme: To i naopako! Tako smo od lucidne Tamare dobili znak koji je u jednom položaju riba(!), a u drugom (naopako) vaza, ćup za cvijeće! Tamara svoje uradila, a glavni koordinator dobio zadatak pretočiti predloženo u širi tekst i razraditi ideju. Ne do kraja, to će učiniti darovita djeca kad uđu u radionicu i započnu: To i naopako. Prilažemo razrađenu temu i znakpločicu postavljenu ovako i onako.
Razrada teme Bez problema prava tema
TO I NAOPAKO ! Ma nemojte darovitom određivat što i kako jer mi znamo, i te kako, opisati, opjevati, obojati, otplesati, po vašemu: to i tako! Radoznalost ipak našu, ovog puta, privući će čak, što više, sve TO (međutim) I NAOPAKO! A to može bit ovako:

Riječ
Jasno, daroviti pjesnici će stavit stih na prave žice. No sigurno je da će znati obrnuti, okrenuti, oduševit, vas i sebe, iz – kamena stvorit ptice. Glavni cilj će novinaru radost biti u traženju svježih vijesti, pravih tema, ali znat će bez problema dokučiti izrečeno ne – rečeno, nečuveno ne – čuveno. Scenska, nešto – neviđeno: košmar, dar mar, mar dar: iza scene, ispred scene; monolog će bit dijalog; početi će nakon kraja, rasplesti se prije čvora… Opet, to i naopako, ljuljat će se ispod bora
Zvuk
E dur, Ce dur, fis, cresendo! Ćutiš bit će izvanredno. Etude će bit u zboru, maestosso slično moru. Pjesma klape pod balkonom, refren s čvrstim polutonom. Izvirat će zvuk iz kajde, jodlat bubanj, bubnjat gajde. Ali, samo daroviti, tako mogu i onako. E, sad – kako? Darovitih to je tajna: lijepo ljepšim oni čine – sve to, čak, i naopako.
Boja
Mašta, mašta, samo mašta! Ako imaš, možeš svašta: drugo može biti prvo; jablan jaglac, gljiva drvo; eto korijen vrh čempresa; cvjetić sitan do nebesa; i šiljasto zaobljeno, i okruglo četvrtasto, oker čisto ružičasto… Dubok tisak, jasno plitko. Raster mutan, dosta čitko. A kostimi, a kulise, skrojeni ko saliveni: čvrsto stoje, na pol vise. Lijepo, ništa bilo kako i to, to, i naopako!
Pokret
Molim isto kao gore i ovdje se čuda stvore. Ako voliš plesni okret – juhuuuuu! Što će divno biti, otplesati s tobom lako, žarko, to i naopako.

A na kraju, svima sada, za dar pozdrav Novigrada! PS. Dragi daroviti učenici i učitelji, eto u stihu ispričasmo tek u naznakama stovrsne, izvrsne mogućnosti predložene teme. No da bismo bili što plodonosniji u stvaralaštvu, m o l i m o vas da uz sve potrebito za put, svakako, sobom ponesete riječ, zvuk, boju i pokret iz svoga kraja – ponesite svoje p o s e b n o, da stvaramo naše z a j e d n i č k o ! I još imajte na umu: Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće razlikuje se od svih škola i po tome što ovdje voditelji vode i vole djecu, ali vole od djece učiti i naučiti.
Cjelogodišnji rad
Članovi Upravnog odbora Škole stvaralaštva održavaju radne sastanake na kojima se predlažu i prihvaćaju bitne odrednice idućeg susreta: vrste i broj radionica (neke su stalne, neke se prema potrebama i željama sudionika prethodne Škole predviđaju u programu), predlažu se voditelji, asistenti, mogući broj djece i hospitanata kako bi rad bio uspješan. Ti prijedlozi šalju se ministru da ih potvri, a zatim na niže razine u županije, gradove, općine, do svake škole, u traženju darovitih učenika i učitelja. Članovi organizacijskog odbora također su veoma zauzeti: termin, smještaj, osiguranje materijalnih preduvjeta za kvalitetan rad. Voditelji i njihovi pomagači ispunjavaju važnu obvezu – razrađuju prema zadanoj temi svoj plan i program rada. Temeljito, stručno, kreativno osmišljavaju rad za sve dane, za svaki dan, za svaki sat, za rad u radionicama i izvan njih. Svoju metodički razrađenu pripremu dostavljaju nekoliko mjeseci prije početka Škole članovima Programskog odbora koji primljeno prouče, prihvaćaju ili šalju na doradu. Ništa se ne prepušta slučaju. Improvizacije su dobrodošle ad hoc, tijekom rada, ali one nikada nisu bile polazište za rad.

Categories: 2002Vijesti