Radijska je jedna od radionica koja predstavlja zvuk (pjevanje, scenska glazba, skladateljska, radionica aranžiranja i glazbene produkcije), bave se stvaranjem radijskih emisija, uče kako montirati zvuk u programu Audacity. Dok sam gostovao kod njih, bilo je zabavno – jako su radišni, ali i produktivni. Online način rada, već znamo, donosi tehničke probleme, ni Radijska nije izuzetak: primjerice, voditelj Srđan Nogić nije mogao dijeliti zvuk preko svojeg računala.

Dana 15.4.2021. bio sam četrdesetak minuta u Radijskoj radionici, lijepo su me ugostili i proveo sam ugodno vrijeme s njima. Radijska je jedna od radionica koja predstavlja zvuk (pjevanje, scenska glazba, skladateljska, radionica aranžiranja i glazbene produkcije), bave se stvaranjem radijskih emisija, uče kako montirati zvuk u programu Audacity. Dok sam gostovao kod njih, bilo je zabavno – jako su radišni, ali i produktivni. Online način rada, već znamo, donosi tehničke probleme, ni Radijska nije izuzetak: primjerice, voditelj Srđan Nogić nije mogao dijeliti zvuk preko svojeg računala. Evo intervjua s njim.

Kako rade u radijskoj

Kako je počelo vaše iskustvo na NP?

Došao sam u Novigrad prije desetak godina, tema je bila cirkus. Kada sam došao, nisam znao što me je dočekalo, za mene je to bila kaotična situacija u kojoj sam teško povezivao stvari. Početak je bio dosta stresan jer sam morao “hendlat” svoje polaznike, obaveze prema Školi stvaralaštva i prema drugim voditeljima.

Koliko dugo se bavite snimanjem tona na radiju, možete li mi reći nešto o tom poslu?

Majstor tona sam već 20 godina. To je zanimljiv i izazovan posao koji otvara dosta mogućnosti za izražavanje, učenje i podučavanje. Sada poučavam mlade kolege koji će biti angažirani na radiju. Neki bi mislili da tehničari na radiju samo pritišću gumbe. Ja sam taj koji stišće te gumbe – to je slično kao na klaviru, stiskanjem gumba dobivate glazbu. Što sam više stiskao gumbe, to je emisija bila bolja. Snimanje i uređivanje zvuka jedno je zanimljivo područje i čovjek može cijeli život učiti i poboljšavati se.

Kakva je bila vaša reakcija kada su vas obavijestili o online načinu rada NP?

Moja prva reakcija bila je da ja to ne želim raditi, živo Novigradsko je nešto što ne možemo usporediti s online načinom. Uspjeli smo barem još nešto napraviti, ali bilo bi puno bolje da smo uživo.

Kako ste se snašli u ovoj situaciji?

Evo, mogu ti i učenici reći kako se snalazim sa “share sound” (dijeljenje zvuka). Teško je i neobično, kao da sam hendikepiran, kao da mi je netko vezao ruke i natjerao me da igram košarku.

Možete li usporediti online način i način rada uživo?

(Tu me je učitelj upozorio da nikako ne smijem u intervjuu postavljati pitanja na koja se može odgovoriti s da ili ne. Rekao je da promijenim pitanje pa sam morao koristiti imperativ i reći: “Usporedite online način rada i onog uživo!”:D)

Neusporedivo je, bilo bi puno bolje da je uživo jer sad imam osjećaj kao da smo u filmu, kao da jedete čokoladnu tortu u kojoj nema čokolade ili kao da jedete fišpaprikaš u kojoj nema ribe i paprike. Pokazalo se jučer da smo u protekla tri dana bili jako produktivni i da unatoč problemima možemo doći do rezultata, zato sam zahvalan polaznicima.

Koliko vam ova situacija ograničava rad?

Danas je četvrti dan, u normalnim okolnostima do sad bismo imali puno više emisija odrađenih – uživo mogu odgovoriti odmah, učenici međusobno bolje funkcioniraju, šeću Novigradom, pronalaze teme na mjestu… Online način rada zakida nam aktivnost.

Koji su Vaši ciljevi za ovu godinu NP-a?

Prije svega pokušati održati radni tempo, održati proizvodni proces živim kako bi onda taj proces urodio plodom – emisijom, a plod je naravno i znanje. Moji ciljevi su i ciljevi radionice: napraviti nešto, učiniti nešto i liijepo se provesti .

Što mislite kako je na učenike utjecala ova situacija, snalaze li se dobro?

Mislim da se dobro snalaze, možda se snalaze i bolje nego voditelji.

Kako želite predstaviti svoju radionicu mogućim budućim sudionicima?

Radio je zanimljiv i atraktivan medij koji omogućuje onome koji se njime bavi stalno učenje. Radijska radionica omogućuje svakom polazniku da izađe kao bogatiji čovjek, barem je to moja neka utopijska misao. 

Želite li nešto posebno poručiti čitateljima?

Želim poručiti čitateljima da slu… Bartole jesi li tu? Zablokiralo mi se… Evo, želio sam poručiti čitateljima da slušaju, dakle, čitatelji, slušajte.

Definitivno je bilo zanimljivo intervjuirati Srđana Nogića, voditelja radijske radionice. Osim njega intervjuirao sam i polaznika Nikolu Dujmovića, evo intervjua.

Kako si došao na NP, tko ti ga je preporučio?

Imao sam jednu jako dobru profesoricu koja nažalost više ne predaje, Nada Bošnjak. Preporučila mi je da se prijavim na Novigradsko proljeće ako volim stvaralački rad. U to vrijeme sam bio na Radijskoj grupi u školi pa sam se prijavio na Radijsku radionicu.

Imaš li iskustva s NP, jesi li već sudjelovao?

Da, sudjelovao sam 2019. i bilo je odlično. Za prošlu godinu ne možemo reći da je baš bilo Novigradskog proljeća.

Možeš li usporediti NP uživo i online?

Puno je bolje uživo, atmosfera se bolje osjeti, više ljudi upoznaš, tamo su i škola i hotel… Učitelji su se jako dobro snašli u online okruženju i nastoje prenijeti dobru atmosferu!

Kako si se osjećao kada si doznao da će NP biti online?

Osjećao sam se grozno i razočarano, ali znao sam da ću sudjelovati makar online.

Kako se snalaziš u online radionicama?

Mislim da se odlično snalazim, ali mi je previše kompjutera. Boli me glava i umorilo me.

Kako ti se sviđa online način rada, uspijevate li dobro i produktivno raditi?

Mislim da smo jako produktivni i da je kvaliteta rada jednaka, ali kvaliteta zvuka nije uvijek dobra. Super smo se snašli i ekipa je jako entuzijastična.

Što ti najviše nedostaje od NP-a uživo?

Uuu, tu moram razmisliti… nedostaje mi hrana iz hotela, nedostaje mi da idemo okolo s mikrofonom i tražim ljude za odgovor na pitanja… Ovako sve mora biti unaprijed dogovoreno i isplanirano, nije baš spontano.

Uspijevaš li ovako naučiti jednako kao i uživo?

Naučim isto, ali stečeno iskustvo je slabije.

Jesi li zadovoljan vašim voditeljem?

Ovo mi, molim te, točno napiši – mislim da je poštovani, cijenjeni, dragi, veliki, presveti i dobri gospodin Srđan odličan mentor bez obzira na to gdje se nalazimo.

Što želiš poručiti mogućim budućim sudionicima?

Poručio bih im da se ne prijavljuju na Radijsku da imam veće šanse da opet upadnem. Još bih im poručio: Mi smo sretna djeca!!!

Danas sam se dobro proveo s ekipom Radijske radionice, jako su druželjubivi, zabavni, ali nemojmo zaboraviti i radišni!

Bartol Pekica


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)