Kako na nebu, tako i na Zemlji (ili obrnuto?)

U srijedu je na Radionicu novine na internetu došao voditelj Radijske radionice, Srđan Nogić. Održao nam je predavanje o povezanosti Zemlje i neba; odnosno o povezanosti Plejada (astronomije), zlatnog reza (geometrije) i geografije.

Naizgled komplicirana slika zapravo pokazuje povezanost pomoću zlatnog reza Sredozemlja, Jadrana, Plejada i ruševina crkvice iz 9. st. u Ošlju . Naime, kada se pogleda tlocrt ove crkve može se zaključiti jedna stvar – da je majstor bio pijan kad ju je gradio. Ili možda nije? Ona je zapravo građena prema Plejadama korištenjem zlatnog reza (koji je inače prisutan svugdje u prirodi). Dakle, kada postavimo fotografiju Plejada i/ili tlocrt crkve na kartu Sredozemlja Troja, Ošlje, Vlašići, Ljuba, Trois i Pariz postaju povezani. Treba još i napomenuti da su i Gibraltarska vrata povezana s njima te da bi bilo zanimljivo da Srđan Nogić prouči i povezanost između svih gradova u Europi koji se čitaju Troja na hrvatskom (Troja, Trois, Troia i Tróia).

O Plejadama (Vlašićima)

Vratimo se osnovama. Za one koji ne znaju Plejade su najpoznatiji otvoreni skup na nebu. Pripadaju zviježđu Bika, a također se nazivaju Sedam sestara. Njihov naziv potječe iz grčke mitologije. One su sedam kćeri grčkih bogova Atlasa i Plejone koje Zeus pretvara prvo u golubice, a zatim u zvijezde kako ih Orion ne bi ulovio. Njihova imena su: Maja, Elektra, Tajgeta, Alkiona, Kelena, Steropa i Meropa.

Plejade na nebu

Elihu Vedder: Plejade

Nadamo se da će Srđan Nogić doći opet i ispričati nam neke zanimljivosti. Tko zna? Možda baš o povezanosti gradova u Europi čiji se nazivi čitaju Troja.

Sunčica Boban

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)