Bez svjetla nema slike

Voditeljica Slikarske radionice Margarita Rakić kaže kako bez svjetla nema slike, to jest da je ovogodišnja tema izvrsna za njihov rad. Oni svjetlo vežu sa sjenama koje ne moraju uvijek biti samo tamne boje već se i svijetlim bojama mogu sjene nacrtati.

Puno stvari posuđuju od Slikarsko-scenografske radionice, ali po potrebi surađuju i s drugim radionicama. Počeli su raditi portrete jedni drugih, igrali su se sa sjenama te su učenici dobili zadatak sami primijeniti svjetlo na svoj rad nakon čega su morali to znanje onda iskoristiti u prezentaciji. Suradnja s timom vrlo je organizirana, bez zastoja i precizna. Učenica Tea Lušić kaže kako se prijavila jer voli crtati kao i ostali sudionici te radionice, no i zbog želje za boljim spoznavanjem likovnih umjetnosti. Kaže da su svi radovi koje su dosad napravili prekrasni. Jedina mana je možda nekvaliteta kistova i boje, ali čak i s tim Tea kaže da je sve ostalo super i da je njihova voditeljica kreativna na što su se obje nasmijale. Voditeljica Margarita kaže da je i prije uklapala svjetlost u rad, a pogotovo kada je slikala prirodu gdje je svjetlost nužna za ostvarenje figurativnih prizora.

Rekla nam je da joj je ovo prva godina na Novigradskom proljeću zato što mijenja gospodina Božića koji inače vodi ovu radionicu i da će vidjeti hoće li se prijaviti i sljedeće godine. Od svojih učenika očekuje da se oslobode, to jest da rade ono što žele i da ovo što sada uče o bojama svjetla primijene u daljnjem životu. Tea očekuje da će imati novi pogled na sjenu i svjetlo i da će se malo bolje moći pozabaviti temama svjetla i tame. Voditeljica kaže da će na izložbi svakako biti zastupljene sve faze radionice, to jest da će se svakako vidjeti taj početak studija svjetla i sjene te potom učenička interpretacija.

Ella Išek, Martina Sumina

foto: Sven Palac

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)