Srednjoškolci – izumiruća vrsta?

Nestaju nam srednjoškolci

Zadnjih godina na Novigradskom proljeću primjećuje se zanimljiva pojava – broj srednjoškolaca, ovdje nekoć dominantne vrste, drastično se smanjuje. Zamjenjuju ih nove, agresivnije vrste – petaši i šestaši.  Istraživanja pokazuju da se njihovo prirodno stanište uopće ne mijenja (novigradsko okruženje i atmosfera na svoj predivan način uvijek ostaju isti), već su druge sile na snazi. Postavlja se pitanje: “Što uzrokuje postupno izumiranje nekoć toliko dominantne i svevladajuće vrste?”

Od sveukupno tristotinjak učenika ove godine pozvanih na Novigradsko proljeće, samo ih je četrdesetak bilo iz srednjih škola. Dodajmo na tu skromnu brojku i razna odustajanja zbog još raznijih školskih obaveza, pojavilo ih se samo tridesetak. Mnogi su “veterani” morali ostati kod kuće i gledati svu zabavu kroz snapove, priče na Instagramu ili ih preuveličane proživljavati verbalno.

Vrijeme je za akciju

No, mnogi su se proljećari, kao pravi ljubitelji biološke i kreativne raznolikosti, zabrinuli za opstanak naših srednjoškolaca i organizirali se kako bismo ih mogli održati na životu i vratiti među dominantne vrste ove biosfere koja se ponosi raznolikošću. Ispisali su plakate i postavili ih po cijeloj školi, upozoravajući na alarmantno stanje (oni su ga doduše pripisali namjernom istrijebljenju). Vrijeme je da se nešto poduzme i ovo je prvi korak do promjene – za ljepše i pozitivnije Novigradsko proljeće s našim talentiranim srednjoškolcima!

Vratite nam srednjoškolce!
Foto: Lucija Šalković

 

Lucija Šalković, nadahnuta drugim mnogo hrabrijim dušama

You may also like...