Pravila bez pravila za djecu kreativce

Djeca su ta koja tjedan dana na Proljeću učine najposebnijim u godini

Novigradsko proljeće slovi  kao mjesto bez ograničenja slobode, ali njegovi polaznici dužni su potpisati Izjavu o pridržavanju pravila u hotelu. Postavilo se pitanje kako postići ravnotežu između dječjih izazova i sigurnosti.  Razgovarali smo s polaznicima, studenticom i članicom stručnog tima. Iz navedenog intervjua saznali smo da je učenica vrlo zadovoljna pravilima te da su pravila puno blaža na Novigradskom proljeću nego u školi. U školi im smeta što ne mogu nositi poderane hlače i moraju općenito paziti na stil odijevanja, a ovdje mogu slobodno izraziti svoj karakter. Također, zadovoljna je s tim što može sama donositi neke odluke kao što su odlazak na spavanje te kamo će ići u slobodno vrijeme. Prosječno vrijeme odlaska na spavanje je oko dva sata ujutro, a polaznici bi trebali biti u 23 sata u sobama. Potvrđena glasina je ta da su se ove godine polaznici uozbiljili te je incidenata  puno manje.

Vojni ustroj, a baza je hotel

Studentica nam je iznijela svoje mišljenje “kao iz topa“. Pravilo kojeg se najviše pridržavaju je vrijeme dolaska na doručak, ručak i večeru što nije začuđujuća činjenica jer svi volimo hranu. Kad postanemo “noćna ptica”, kršimo pravilo o odlasku na spavanje koje drži prvo mjesto u TOP 5 prekršenih pravila. Imate li nemirno dijete? Hrabra i odvažna studentica koja je stala na kraj neposluhu dala je dobar savjet svim roditeljima neposlušne djece. Svu djecu koja su stvarala probleme posjela je na pod hodnika. Svaki osmijeh produžio je kaznu za jednu minutu. Pohvaljujemo studenticu koja je uspješno smirila polaznike za sedam minuta. Iznenađujuće je ipak što je kat na kojem su hospitanti najnemirniji kat. Rješenje za neposluh hospitanata još se traži.

Milenijska fotografija s djecom za koju vrijede kreativna pravila.
Foto: Borislav Božić

6 novih pravila proljećara

Novigrad je mjesto kreativnosti i slobode, mjesto gdje vlada jedno jedino pravilo, a to je da nema pravila. Polaznici si nisu uskratili pravo za osmišljavanje svojih vlastitih pravila.

  1. Radionice započinju u deset sati.
  2. Dozvoljeno je pidžamapartijanje.
  3. Obvezno nošenje zvučnika i sunčanih naočala kamo god krenuli.
  4. Puno, puno, puno slatkiša i pasarete.
  5. Normalnost = stroge kazne.
  6. Što luđe, to bolje.

Ovo je jedna dubokoumna tema koja se tiče ljudske psihe i u koju je trebalo duboko zaviriti. Upravo ova nepisana pravila čine Novigradsko proljeće takvim kakvo je. Djeca su ta koja tjedan dana na Proljeću učine najposebnijim u godini, s pravilima ili bez njih.

Nina Matanović, Saša Prekali i Veronika Hrehor

You may also like...