Karlo, otvoren za interpretacije

Od polaznika NP do holističkog digitalnog stručnjaka

Primijetili smo da hodnicima Novigradskog proljeća 2018. hodaju mnogi likovi zaraženi istim virusom – Strast i predanost hobiju. Tako nam je voditelj Radijske radionice Srđan Nogić  zaneseno govorio o vezi astronomskih, matematičkih, geografskih, povijesnih i drugih utjecaja na crkvicu u Ošlju. Već sljedeći dan izvore i simptome svoje zaraze predstavio nam je naš Višenamjenski i otvoren za interpretacije  Karlo Vučetić. Nismo ni slutili da u našoj pokrajnjoj sobici (bolje rečeno, odjeljku) za informatičke web čarolije  čuči budući stručnjak za psihologiju  digitalnih medija i marketing na internetu. Pa kad nam je već tako blizu, i blizak po struci, zašto ga ne bismo propitali o onome što ga toliko okupira.

Karlo, otvoren za interpretacije
Foto: Vlatkica Horvat

Karlo, je li tvoja zaraza posljedica školskog sustava ili si je pokupio školi usprkos?

Ja bih rekao da je to nuspojava mojeg školovanja zato što sam se kroz školovanje vidio, i svi drugi su me vidjeli, kao nekoga tko je u najboljem slučaju prosječan što se tiče ocjena i tih stvari, ali mi se uvijek govorilo Vau, ti si tako odrastao, pametan, zanimaju te zanimljive stvari. Napokon sam, kad sam smio na kompjuter bez da me netko gleda preko ramena (i hvala im na tomu), otkrio cijeli novi svijet gdje ja imam kontrolu nad onim što učim i koliko učim i shvatio sam da to volim puno više nego što bi čovjek rekao kad sam u školi.

Je li ti Novigradsko proljeće pomoglo da tu svoju iskru zapališ u plamen?

Da, i to mogu zahvaliti Nori Krstulović, voditeljici Novinarske radionice kad sam ja prvi put bio ovdje, koja je pričala neke stvari koje su mene zanimale, o monetizaciji, biznisu na internetu, jer sam iz takve obitelji gdje je biznis prva stvar.

Youtube algoritmi hrane Karla zabavom

Što je sadašnji predmet tvog istraživanja?

Bilo što što mi dođe na recommended page kad otvorim youtube. com. Ironična pojava je da se toliko ljutim na algoritme, a youtube algoritmi me svaki dan hrane zabavom.

Jesi li zadovoljan s recommendedom za sebe?

Dugo sam gledao samo ono što sam ja namjerno pratio, a sad znam otvoriti predloženo jer se algoritam i umjetna inteligencija poboljšala pa me znaju bolje nego moji cimeri doma.

Može li ti znanje o medijima praktično koristiti? 

Može, na taj način pokušavam biti svjestan i razumjeti što se događa oko mene. Natko će na youtube dobiti video mačke i biti jednostavno sretan što je dobio taj video jer jako voli mačke, a mene to svaki dan osvješćuje i podsjeća da me se na neki način prati, i da to može biti korisna stvar, ali…kao i nož kojim se može rezati kapula, ali može biti i oružje…

Kako ćeš pomoći drugima tim svojim saznanjem?

Tako što rasterećujem svoje tegobe u razgovoru s drugim ljudima, kao što je i ovaj intervju. Definitivno vidim u svojoj budućnosti neku medijsku platformu na kojoj se mogu izraziti i mislim da mi je cilj u životu pričati o tim stvarima koje su po meni bitne za svakodnevni život.

Kako ti zamišljaš onoga koji će ti biti follower?

Ovo će zvučati malo narcisoidno, ali volim ga zamišljati da je kao ja kad sam bio mlađih godina, da je znatiželjan i ima besciljno postojanje. To je velika energija koja se treba rutati (usmjeriti) na nešto dobro.

Kojim bi još radionicama na NP mogao pomoći svojim znanjima?

Volim se šaliti da sam ja uvijek nekako među radionicama i svake godine, još kao učenik sam govorio Iduće godine idem na Radijsku..iduće godine idem sto posto na Video, a onda bih ostao zbog voditelja i prijatelja. Na kraju krajeva, Novine na internetu su najbliže tom nekom holističkom medijskom iskustvu u koje upada i video, i audio, i slika i pisani tekst. Bio sam preblizu da vidim cijelu sliku.

Karlo se našalio da će sljedeće godine on otvoriti novu radionicu, Digitalni mediji i da će tako moći svoje tegobe svaki dan iznositi van, svojim sljedbenicima, za koje se nada da će ih biti malo manje, i po mogućnosti da će biti više srednjoškolaca.  A možda se Karlo i nije šalio, provjerite kad počnu prijave za NP 2019.

Ivana Hrenar

You may also like...

1 Response

  1. Endy napisao:

    Esi mi dobaaar