Ekološki nevaljalci Proljeća

Lekcija iz ekologije

Novigradsko proljeće izvrsna je prilika za sve talentirane i zainteresirane učenike da se okupe na jednom mjestu na kojemu će podijeliti s drugima i nadograditi svoja već postojeća znanja. Neki se jedva odluče na to da ostanu u Novigradu sedam dana, a to nije nimalo lak zadatak za one koji se osjećaju izgnani iz svojih domova u samoću, tugu, žalost i nesreću. Ostali se polaznici odlično snalaze i uživaju, a pogotovo kada su na pauzi od rada. Uz (nažalost ograničene) novčane resurse, mnogi se upućuju u obližnje trgovine. I to je sve u redu te nešto što bi se trebalo poštovati jer radni je dan proljećara vrlo dug i naporan (a poneki tamo svraćaju i u potrazi za čokoladom od riže koja im služi kao ispričnica za kašnjenje na radionice). Sve bi bilo bajno i sjajno kada bi se proljećari držali bontona i pravila o očuvanju okoliša… ali, jok!

 

Čistoća udaljena 2 cijeeeeeela koraka.
Foto: Glorija Pahor

 

 Kreativni, ali i ekološki (ne)osviješteni

Neki se tih pravila ne drže pa se tada u prirodi može pronaći podosta otpadaka ekološki neosviještenih polaznika. Ima raznih slučajeva, od onih koji svoja nedjela maskiraju tajnim odlaskom  u prirodu do onih kojima se jednostavno ne da odložiti svoje smeće u kantu koja je od njih udaljena otprilike cijeeela 2 koraka. To nepoštovanje prirode ovdje nažalost ne prestaje, već pojedinci svoj trag žele ostaviti još brže, trajnije i učinkovitije – na zgradama, zidovima i slično. Da, ima i takvih, i to poprilično. No, to bi se sve dalo promijeniti. I to vrlo brzo. Mislim da nije problem odabrati kantu za smeće, a ne jadno tlo koje će zasigurno patiti, s njime i sam grad i njegovi stanovnici, na koncu i cijeli planet.

 

Da, lijepo je to što se podiže zarada lokalnim trgovinama, no nije potrebno uništavati grad svojim nemarom. Zato se svi trgnimo i nadajmo da će budući proljećari biti obzirni(ji) prema Novigradu, a i svijetu općenito jer dobra vila Sakupljačica od Otpadaka neće prolaziti za ekološkim nevaljalcima i čarobnim štapićem poništavati sva njihova loša djela.

Glorija Pahor

 

Otpatci ekološki neosviještenih polaznika.
Foto: Glorija Pahor

 

You may also like...