Tai chi stigao u Novigrad

Keramika stvorena maštom i pozitivnom energijom

 

Posjetile smo keramičarsku radionicu te se zadivili radovima koje su spretne ruke vrijednih polaznika izradili.
Voditelj je Boris Roce od kojega smo u razgovoru doznali mnoge zanimljivosti. Boris je jedan svestrani nastavnik koji na Novigradsko proljeće dolazi samo zbog djece jer su djeca puna mašte i pozitivne energije. Borisu keramika nije samo hobi nego i profesija. Uz keramiku profesija mu je i sasvim drugi posao, grafika. Hobija nikada nije malo, tako kaže Boris, on planinari, svira gitaru i harmoniku. Boris uživa i u borilačkim vještinama, ali posebno u kineskoj borilačkoj vještini koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima kako bi se pokrenula unutrašnja energija, a to je tai chi. Cvijeće je mnogima inspiracija i omiljeni motiv proljeća, nježnosti i veselja, pa tako i Borisu. Vedro nebo u mnogima budi veselje, stoga je njemu najdraža nebesko plava boja. Djeca također šire radost i veselje koje oni nekada i ne shvaćaju, no Borisova najveća želja i poruka svim hospitantima i voditeljima   upravo je to vraćanje u djetinjstvo jer  taj je dio života najvredniji.

 

Ispunjeni pozitivom Keramičarske radionice
Foto: Borislav Božić

Porazgovarali smo i s trima učenicama koje su na Keramičarsku radionicu došle zbog radoznalosti te novih izazova. Neke su pak došle ponovno jer su im prijašnje radionice bile ispunjene pozitivnom energijom i bujnom maštom. Učenice su prezadovoljne zbog toga što sve te vrijedne predmete koji su nastali spojem raznih motiva mogu ponijeti kući. Učenice kažu da inspiraciju pronalaze u prirodi, životinjama, knjigama, filmovima, ali i u predmetima koji drugi polaznici izrade. Predmeti koje izrade mogu koristiti. Neki od njih su čavana (zdjela za čaj), tanjur i žlica. Uz svu korisnost predmeta za uporabu, ipak vole izrađivati i predmete za ukras, a tko ne bi volio vidjeti svoju maštu na nekom stolu uobličenu u fascinantni predmet.

 

Vrijedne ruke izrađuju fascinantne predmete. Koja ćemo godišnja doba u njima prepoznati?
Foto: Borislav Božić

Zadivljeni smo zanimljivim hobijima voditelja te bujnom maštom polaznika. A i onih koji bi željeli biti u toj radionici, iako su zaglavili u nekoj drugoj… npr. jedna naša hospitantica koja je s tugom zaključila da nema više gline. No nema veze, bit će večeras Vatreni hepening keramičara. I, naravno, svi ćemo doći.

 

 

Dva od nekoliko plakata kojima se najvaljuje Vatreni happening.
Foto: Vlatkica Horvat

Veronika Hrehor, Nina Matanović

You may also like...