Istarski gurmanski vrtlog

Gurmanska istarska utjeha zbog lošeg vremena

“Pretežno oblačno vrijeme, u noći i prijepodne uz mjestimičnu kišu, naročito na riječkom području i u gorju”. Vrijeme nije baš u najvećoj mjeri poslužilo ovogodišnje proljećare, ali ovaj srcoliki poluotok nije bio skroman ni u gurmanskoj ponudi. U šetnji šarmantnim Novigradom  naišle smo na restoran Rivarela. Konobar nam je ljubazno objasnio mnoge pojedinosti o istarskoj hrani te što to najviše jedu stanovnici Novigrada i turisti.

 

Istarski gurmanski zalogaji…
Foto: Nina Matanović

 

Prije svega objasnio nam je da je glavna razlika između Istre i Dalmacije ta što se ovdje jeftinije, a opet odlično jede. Jedino što nedostaje je veći broj šarenih lokala odmah do mora. Rekao nam je kako ih više posjećuju turisti, ali nađe se i nekih starijih grupa od pet ljudi koji vole tradicionalna jela. Najčešće naručuju istarsku maneštru i fuže sa šugom od kokoši i junetine. Shvatio je da ga gledamo pomalo začuđeno pa nam je vrlo jednostavno rekao: “To je ukusna juha koja će zimi ugrijati, a ljeti okrijepiti. Zimska se maneštra sastoji od mahunarki, kukuruza i pešta. Zbog toga mi je i najdraže godišnje doba zima jer tek tada maneštru mogu najbolje osjetiti.”

Za veće se fešte pripremaju fuže koji su zaista omiljene među starijima, ali u sve većem broju i mladi.“ Kad smo već spomenuli mlade, zapitale smo se koliko oni vole jesti istarska tradicionalna jela. Zapravo, taj broj obožavatelja jela kao što su istarske punjene lignje, crni rižoto od sipa i brodet, vrlo je velik.

Nina Matanović i Veronika Hrehor

You may also like...