Vampirizam u Literarnoj radionici

Voditelj Literarne radionice u proljeće “siše” pozitivnu energiju od mladih ljudi

Literati o godišnjim dobima
Foto: NP 2018

Literarna radionica od samog je početka žustro prionula na rad. Branko Čegec, hrvatski književnik i voditelj Literarne radionice, odgovorio je na naša pitanja.

Sviđa li vam se tema Godišnja doba?
Tema je dovoljno široka da u nju stane sve. To je tema protiv koje ne možeš imati ništa zato što je otvorena te na neki način pozitivno utječe na različite smjerove razmišljanja. U literaturi je jako bitno da nema unaprijed zadanih ograničenja. Godišnja doba, da, to je sve.

Što očekujete od ovogodišnjih polaznika?
Prije svega očekujem da njima ovdje bude dobro, da se uz rad zabavljaju, da na kraju budu zadovoljni time što su napravili ovdje tj. da na kraju steknu dojam da su napravili pozitivan korak naprijed.

Stvarate li više poeziju ili prozu?
Podjednako. Najčešće ne volim definirati forme te pustim da polaznici sami odaberu. U prva dva dana gotovo je dominirala proza, ali mislim da ćemo danas imati nešto više poezije.

Branko Čegec “siše”energiju
Foto: NP 2018

Radite li s mladima izvan Novigradskog proljeća?
Vodim neke radionice kreativnog pisanja tako da stalno srećem mlade ljude. Mislim da je to jako važno za mene, to je neka vrsta vampirizma-tako se čovjek hrani jer „siše“ pozitivnu energiju i ideje mladih ljudi.

I hospitantica Nada Topić rado nam je odgovorila na nekoliko pitanja.

Koja vam je ovo godina na Novigradskom proljeću?
Prva.

Zašto ste se odlučili baš za ovu radionicu?
U svojoj školi želim pokrenuti literarnu grupu budući da je još nema. I sama se bavim pisanjem i čini mi se da bih u tom području mogla najbolje raditi s djecom. Ovdje sam htjela vidjeti na koji način se može raditi s djecom na literarnim tekstovima, kako ih motivirati i kako ih upoznati s različitim potrebama jezika.

Koja su, prema tome, vaša očekivanja od Novigradskog proljeća?
Da steknem neke nove vještine, ali isto tako da upoznam ljude koji imaju slične interese i da podijelim neka svoja iskustva, odnosno da naučim nešto više od njih jer ja kratko radim u školi, tek godinu dana, tako da možda od onih koji imaju malo više godina staža naučim nešto novo.

Što mislite o ovogodišnjoj temi, sviđa li vam se ili biste ju nekako drugačije oblikovali?
Dosta je potrošena tema jer su godišnja doba dosta pristupna u školskim programima, ali s druge strane možda baš to može biti izazov zato što su učenici uvijek novi i njihova su iskustva jedinstvena i neponovljiva tako da će oni, bez obzira na to koliko tema bila potrošena, uvijek imati mogućnost za nešto svoje.

Zaustavili smo i polaznicu Literarne radionice, Magdalenu Blagec, i postavili joj nekoliko pitanja.

Koja ti je ovo godina na Novigradskom proljeću?
Prva godina.

Koji su ti prvi dojmovi s radionice?
Jako je lijepo i svakako se ima što za naučiti.

Pišete li na radionici više prozu ili poeziju?
Kako tko, ali pretežno se baziramo na prozi.

Postoji li u tvojoj školi literarna grupa?
Postoji, postoji. Zove se Mala kajkavijana te se bavi pisanjem proze i poezije na kajkavskom narječju. Član sam te grupe od četvrtog razreda.

Svim polaznicima ovogodišnje Literarne radionice želimo da pišući obnove svoju stvaralačku energiju da bi imali snage za sva četiri godišnja doba.

Paula Jozić i Marta Hren

You may also like...