Radno u radijskoj radionici

Polaznici Radijske radionice i njihov voditelj Srđan Nogić  već su u jutarnjem dijelu prvog dana radionica sakupili ideje svih polaznika, dok su u popodnevnom dijelu počeli s realizacijom tih ideja. Do kraja prvog dana imali su gotovu prvu emisiju, a druga je već bila u završnoj fazi. Drugu će završiti sljedećeg dana jer smatraju da bi dvije emisije u jednom danu bile previše.

Petar Šarkanj, polaznik Radijske radionice kojemu je ovo prva godina sudjelovanja na Novigradskom proljeću, otkrio nam je da je za Novigradsko proljeće saznao od prijatelja, a Radijsku radionicu je odabrao zato što voli intervjuirati ljude što je jedna od glavnih aktivnosti u toj radionici. Radna atmosfera i polaznici radionice mu se jako sviđaju, no ipak netko koga je posebno istaknuo je njihov uvijek nasmijani voditelj Srđan Nogić.

Razgovarali smo i s jednom od hospitantica Mirjanom Jukić koja je prije deset godina sudjelovala u raznim radionicama na Novigradskom proljeću, a sad se vratila u Radijsku radionicu nadajući se da će unaprijediti svoja znanja na području tehnologije. Smatra da u hrvatskim školama nema dovoljno dobro organiziranih programa za darovite učenike te da je ovo jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se može vidjeti kako bi se trebalo raditi s darovitim učenicima. Za ovogodišnju temu kaže da joj se sviđa širina mogućnosti izražavanja koja dolazi s godišnjim dobima, no isto tako napominje da ta širina može postati i zamka jer se može izgubiti smisao godišnjih doba.

Radio drama u Radijskoj radionici

Voditelj radionice Srđan Nogić, snimatelj zvuka na Hrvatskome radiju, vodi Radijsku radionicu na Novigradskom proljeću od 2010. godine, a na upit kako je ovamo došao uz osmijeh odgovara: “Autom”. Kasnije ipak otkriva da je došao na nagovor gđe. Maje Zrnčić, danas djelatnice Ministarstva kulture te da se već prvog dana očarao mladim ljudima koji sudjeluju na Novigradskom proljeću. Voditelj Radijske radionice je i suradnik i autor nekoliko dokumentarnih radio drama na HRT-u pa nam otkriva da zbog velikog interesa polaznika za takve vrste možemo nešto slično očekivati i od Radijske radionice Novigradskog proljeća. Na samom kraju intervjua poručio je svima onima koji još ne znaju za Novigradsko proljeće da se informiraju kod svojih vršnjaka te da se kroz razne radionice nastave razvijati na području za kojeg smatraju da su dobri, no svakako da pokušaju okusiti barem djelić onog što mi ovdje u Novigradu svakodnevno “kusamo”.

Matija Zlatarić

You may also like...