Muhammad ili Ali

Pravi galeb ili vrtni kip?

Dobismo zadatak pronaći zanimljivu,  zabavnu,  a možda čak i zakon vijest. Zadatak nam zada voditeljica Kristina. I tako uputismo se mi na jako dugi put traženja.  Mi hodasmo širokom uličicom i tada ugledasmo galeba. On ležaše na podu s druge strane ceste. Prvo slikasmo izdaleka jer ne bijasmo sigurni je li to stvaran galeb ili samo kip koji čuva vrt. Kada primijetismo da je to pravi galeb, pogledasmo brzo lijevo-desno te pretrčasmo cestu počinivši prekršaj. Kada stigosmo do galeba, ugledasmo jednu veliku ranu na skoro otpalom krilu. Čim stigosmo, prvo ga poslikasmo i tada shvatismo da nemamo mnogo vremena te da odmah moramo krenuti razrađivati ideju. Osmislismo dvije priče. U prvoj priči bijahu tri galeba Madonna, Muhammad te Ali. Muhammad i Madonna bijahu par i bijahu se nalazili na krovu hotela dok Ali letijaše pod vedrim nebom, on ih ugleda kako razgovaraju. Budući da bijaše vrijeme parenja, on odluči da želi osvojiti Madonnu za partnericu tako što će se potući s Muhammadom. On nasrne na Muhammada i tako započe epska borba. Nažalost, proliše se decilitri i decilitri Alijeve krvi i on pokuša odletjeti, no ne stigne dalje od dvorišta hotela. Na kraju Muhammad i Madonna postaše sretni par i tada možemo upotrijebiti poznati citat : „I živjeli su sretno do kraja života!“ Pošto smislismo prvi dio, odlučismo da trebamo prestati pisati u aoristu i imperfektu, jer, jednostavno ne bismo nikad završili, ne bijasmo i nismo toliko dobri.

 

Odakle rana, od ljubavi ili boksa?
Foto: Tin Pišonić i Frane Pekica

 

U drugoj priči bila su samo dva galeba, no ponovo imenima Muhammad i  Ali. Oni obojica bijahu boksači, no ne obični boksači. Bijahu  galeboksači. Oni su tu večer obojica imala meč, i to u istoj dvorani, jedan protiv drugoga.  Publikaleb (galebasta publika) bila je jednako opredijeljena. Djelitelj pravda meča, galebudac započeo je epski meč u 22 galebsata. Muhammad je samouvjeren kako je jači, prvi krenuo u napad. Ali ga je čekao u kutu sjedeći na ogradi. Publikaleb je stvarao atmosferu sve napetijom te ispunjavao dvoranu sve glasnijom. Prve četiri runde bile su vrlo izjednačene, no već je u petoj Alli preokrenuo meč i svi su počeli navijati za njega. Muhammad je uspio teškim mukama završiti meč bez nokauta, ali s razbijenim krilom. Na kraju je odlukom galebudaca pobijedio Ali. Ostalo nam je na kraju samo ključno pitanje koje nas muči od početka. Hoćemo li kao glavnu priču odabrati Muhammada kao pobjednika u prvoj ili Alija u drugoj. Nama su obje priče jednako dobre, no biramo Muhammada zbog toga što nema duplih slova u imenu i kao što je jedan mudar čovjek jednom rekao: „Ljubav uvijek pobjeđuje.”

P. S. Dok pisasmo drugu priču, mnogo nam nedostajahu aorist te imperfekt, pa vam to htjedosmo prenijeti pomoću njih samih. I, sjećaste li se kada rekosmo da Muhammad i Madonna življahu sretno do kraja života? E, pa možda…

 

Napisaše: Tin Pišonić i  Frane Pekica

You may also like...