Melodije skladateljske radionice

Posjet skladateljskoj radionici – Ako bih morao opisati radionicu u tri riječi, rekao bih da je zabavna i puna iznenađenja

Melodije skladateljske radionice

Nakon predstavljanja radionica u nedjelju zanimalo nas je kako je nastao tekst s kojim su se predstavili. Odlučili smo ih posjetiti i saznati nešto više o njihovom radu na Novigradskom proljeću.

Karakter skladbe ovisi o tekstu

Hospitant skladateljske radionice Dinko Krstinić ukratko je opisao skladateljsku radionicu i određivanje karaktera skladbi.

-Može se koristiti svaki tempo u svakoj skladbi, dakle i spor i brz, i dur i mol.  Ako usporedim temu  tržnice, ona se mogla napraviti i u nekoj sporijoj varijanti, jer su tekstovi na temu tržnice bili šareni. Također, svaka tema je specifična. Ove godine je tema Muzej muza, skladamo na zadane tekstove kao i prošle godine. Karakter skladbe uvijek ovisi o tekstu. U nedjelju smo se predstavili s tekstom Lude i mudre muze kojeg smo dobili od Jože. Krenuli smo dalje s radom i trenutno radimo na pet ili šest skladbi istovremeno. Tekstovi su  Žužini ili Jožini, ali imamo jedan iz Literarne radionice. Inače, osobno sam klavijaturist, ali volim gitaru, violinu i naravno,  ljudski glas kao najstariji instrument. Ako bih morao opisati radionicu u tri riječi, rekao bih da je zabavna i puna iznenađenja.

Harmonikaš u duši

Polaznik Skladateljske radionice Emanuel Pištan opisao nam je proces skladanja skladbe i njegov rad.

– Dobijemo pjesmu napisanu ili isprintanu na papir iz Literarne ili od voditelja radionice te ju uglazbimo tj. smišljamo melodiju za pjesmu. Tekst bi trebao ostati isti ali ovisi, ako ga ne možemo uklopiti, onda ga izmijenimo. Inače sviram harmoniku. Gospođa Žuža nam  zadaje zadatke, a hospitant  Dinko pomaže u ostvarenju istih. Na radionici se zabavljamo uz glazbu i baš nam je super.

Shvatili smo da će iz Skladateljske radionice stići puno novih nota inspriranih Euterpom.

Lara Marčec i Maja Marušić