Odjeci Novigrada – Snivon o dobroti

Proljećarka Darija Perić objavila samostalnu zbirku pjesama

Darija je petnaestogodišnja pjesnikinja, otočko dijete koje je u 3. razredu OŠ došlo u zadarsku osnovnu školu. Prošle je godine sudjelovala na Novigradskom proljeću u Literarnoj radionici pod vodstvom Branka Čegeca, a učenica je naše hospitantice Ane Lisice. Upravo je naša Ana potakla projekt objavljivanja Darijine prve zbirke pjesama (uvjereni smo da će ih biti još!), a to je uspjela realizirati uz pomoć izdavačke kuće Alfa.

Darijini i stihovi i ilustracija

Knjiga Snivon o dobroti donosi niz iskrenih lirskih stihova, a zanimljivo je da je djelo opremljeno Darijinom vlastitom ilustracijom. Sigurna sam da znate tu metodu, primjerice iz djela Antoinea de Saint Exuperyja ili Ivana Kušana.

Kreativci proizvode unatoč svemu

 

Kreativci su oni koji proizvode začudne proizvode i njima obogaćuju život mnogih, unatoč svemu. Umjetnički proizvod – u Darijinu slučaju to je zbirka pjesama – koji u konačnici služi spajanju duše s dušom i obogaćivanju našega svijeta univerzalnom estetikom, mora biti cilj kreativnoga djelovanja. Trag koji će biti iskra za promjenu nabolje u skladu s univerzalnim vrlinama. Imaju li svi kreativci iste šanse? Nemaju. Mogu li se pokušati izboriti za svoje mjesto pod suncem? Dakako. I Darija je to učinila.

Idrenje i stihovanje

Uz pomoć svoje profesorice Ane Darija nam je predstavila svoj mladi pjesnički opus na zavičajnoj riječi svoje otočke poljanske čakavice, ali i na književnome jeziku. Pokazala nam je i svoju ljubav prema moru i jedrenju (zanimljivo je da naša mlada pjesnikinja ima uspjeha i u toj sportskoj disciplini) koja se tako jasno ogleda u stihovima “Ne more biti bolje od idrenja u orci i mora u kosi.”

Snovi i put do njihova ostvarenja

Objavljivanjem prve samostalne zbirke pjesama ostvario se komadić Darijina životnoga sna. Tko od polaznika  Novigradskoga proljeća ne dolazi ovamo s nekim svojim neostvarenim snom, nadom, težnjom da se bude prepoznat, pa i na široj razini? Darija je uspjela u tome. Želite li i vi?

Darijina referentna sudjelovanja

Lidrano – 2013., 2014., 2015., 2016.,2017. / Odjeci – 2013. / Hrvatski dječji festival – 2013. / Poj riči materinske – 2015., 2016. / Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće – Literarna radionica pod vodstvom Branka Čegeca – 2016. / Hrvatska kulturna baština – 21. likovno-literarni natječaj – 2016. / Josip Pupačić i ja – likovno-literarni natječaj 2016.

(Izvor: Perić, Darija: Snivon o dobroti. Zagreb, Alfa, 2016.)

Darija u Novigradu 2016.

Voditelj Branko Čegec oduševljen zbirkom

 

Sanja Miloloža

Tagged with:     ,