Od Novalje preko mora do Novigrada

Škola stvaralaštva nastaje s namjerom okupiti darovite učenike koji će svoju darovitost pokazati u raznim radionicama, i to u četiri skupine: POKRET, ZVUK, RIJEČ i SLIKA. Škola stvaralaštva utemeljena je 1974. godine u Novalji na otoku Pagu pod nazivom “Listopad u Novalji”. Nesumnjivo je najzaslužnija osoba za njezin rad gospodin Mirko Todorić. Drugi spiritus movens, dobri pokretački duh i aktivni voditelj Škole stvaralaštva Josip Prudeus, koji je i autor stihova himne Novigradskoga proljeća,  uveseljavao je dječja lica više od 40 godina sve dok se jedne godine nije pojavio. O njegovom nestanku pisala je novinarska družina Novigradskog proljeća 2015. godine. Danas njihov rad nastavljaju njihovi suradnici i prijatelji, ali naravno i sva djeca koja sudjeluju u Školi stvaralaštva.

 

Školu stvaralaštva  u Novalji s velikom je radošću ugostila Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, no kako se glas o školi širio i privlačio pozornost sve više djece i učitelja, Novalja uz sav svoj trud nije mogla primiti toliko sudionika. Četrnaesta godina bila je ta koja je za Školu stvaralaštva u Novalji bila presudna. Škola stvaralaštva traži novo mjesto pod suncem, mjesto u kojem bi više darovite djece moglo pokazati svoju kreativnost.

Godine 1990. Škola stvaralaštva svoj rad nastavlja u Novigradu-Cittanova u Osnovnoj školi Rivarela pod novim imenom “Novigradsko proljeće”, Samo ime govori vam da se promijenilo i vrijeme održavanja, sada je to proljeće odnosno mjesec travanj. Školu stvaralaštva pohađa znatno više učenika, hospitanata te je broj radionica povećan kako bi se učenici lakše posvetili svojoj kreativnosti.

Godine 1997. odlukom ministrice prosvjete i športa gđe. Ljilje Vokić Škola stvaralaštva ulazi u sustav hrvatskog školstva kao redoviti godišnji projekt za pouku i podršku u radu i stvaralaštvu darovitih učenika i kreativnih nastavnika Republike Hrvatske.

Škola stvaralaštva jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i šire, stoga ju mnogi strani stručnjaci navode kao izvrstan primjer angažiranja mladih ljudi u kreativnom radu. Prije  dvije godine u organizaciji Europske komisije izdan je priručnik za kulturno izražavanje u kojem se spominje baš Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće.

Gotovo svake godine svjedočimo svojevrsnoj promjeni programa ili realiziranju novih radionica kako bi se odgovorilo različitim zahtjevima polaznika i društva. Tako je prije nekoliko godina u program uvedena radionica Novine na internetu koja je zamijenila tiskanu formu školskog lista. Iako je ta promjena, nažalost, umanjila suradnju s Grafičkom radionicom, ostvarila je jaču povezanost s Radijskom, Videodokumentarnom, Filmskom i Fotografskom radionicom. Ove godine uvedena je Radionica glazbene produkcije koja objedinjuje rad Radijske, Skladateljske i Radionice scenske glazbe.

Rad škole prati pedagoško-psihološki stručni tim doprinoseći da Škola u svim područjima postiže visoku razinu rada: od izbora darovitih do vrednovanja temeljnih pokazatelja uspješnosti, sposobnosti i kreativnosti učenika i hospitanata. Rezultat njihova i truda polaznika ogleda se u vrhunskim dječjim radovima i rezultatima. Tako nastaju vrhunske skladbe Skladateljske i Radionice scenske glazbe, kostimografski radovi dostojni Hrvatskog narodnog kazališta. Isto možemo tvrditi za grafičke i keramičke radove kvalitete na tragu Picasovih ili onih Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te glazbeno-scenskih točaka dostojnih održavanja u crkvi što se već dugi niz godina i dokazuje na koncertu u crkvi sv. Pelagija. Dugogodišnja predsjednica već spomenutog stručnog tima prof. Teodora Dubrović nažalost više nije s nama. Već dvije godine njezin rad nastavlja prof. Maja Zrnčić.

Tijekom rada Novigradskog proljeća izdana su i dva zbornika Škole stvaralaštva.  Prvi nosi nazivlje Škola dječjeg stvaralaštva riječju, zvukom, slikom i pokretom Novigradsko proljeće-novigradska pomlad-Primavera 92. dok drugi zbornik pod jednostavnim nazivom  Zbornik izlazi 2004. godine.

Svake godine jedan zajednički pojam objedinjuje rad svih radionica. Prošlih godina to su bili ključ, lađa, tržnica… Ove godine ono što bi trebalo nadahnuti sve polaznike Škole stvaralaštva ujedno inspirira i samoga sebe – naime, ovogodišnja je tema Muzej muza.

Matija Zlatarić

(Izvori: Zbornik, Učenički portali 2015., 2016.)