You are here
Home > Upute sa novinarskog štanda

Instalacija WordPressa
Kako bismo instalirali WordPress  moramo otići na stranicu za intaliranje WordPress-a http://www.microsoft.com/web/gallery/wordpress.aspx i stisnuti na poruku Install. Poslije toga trebate instalirati i Microsoft Web Platform Installer https://www.microsoft.com/web/downloads/platform.aspx kako biste mogli pokrenuti instalaciju WordPressa-a, ako ga  nemate. Nakon instaliranja, Web Platofrm Installer reći će vam koji vam dodaci nedostaju i sam će ih instalirati. Kada prihvatite uvjete korištenja, moramo instalirati program MariaDB https://mariadb.org na kojem ćete morati napraviti profil.

 

SIDEBAR ILI BOČNA TRAKA
Bočna traka služi za prikazivanje informacija koje nisu dio glavnog sadržaja – npr. lista najnovijih članaka, posljednji komentari ili najpopularniji članci sa stranice. Sidebar nije nužan, može ih biti i više, a ovisno o želji dizajnera može se nalaziti bilo gdje na stranici. Ono što sidebar razlikuje od ostatka web stranice jest činjenica da se u njega smještaju i dodaci koji proširuju funkcionalnost WordPressa – tzv. widgets. Sidebar aranžmani mogu se ponovno koristiti i obrisati ako ste izabrali neku drugu temu.

DASHBOARD ILI UPRAVLJAČKA PLOČA
Prvo je što korisnik ugleda nakon što pristupi administracijskom sučelju. Krajnji lijevi stupac dashboarda, sastoji se od svih kategorija potrebnih za uređivanje stranice. Sadržaj odabrane kategorije proširuje se i prikazuje u središnjem dijelu.

Dizajn
WordPress je jedan od najlakših načina izrade web stranica. No, osim svoje jednostavnosti, nudi i pregršt tema, točnije njih preko 1500. Postoje različite, od onih besplatnih pa do onih najskupljih čija je cijena sto dolara, no važno je naglasiti kako i one besplatne nude razne opcije uređivanja i mogu se nadograđivati dodatcima. Mogu se kreirati razni izbornici, formulari, upitnici i dodatci za društvene mreže.

Korištenje WordPressa vrlo je jednostavno, prvenstveno zbog korisničkog sučelja koje korisnika navodi na daljnji rad. Prije ovog „user friendly“ sučelja, korištenje WordPressa je bilo znatno kompliciranije i složenije.
Temu možemo pronaći na stranici wordpress.org. Stil izgleda web stranice određujemo klikom na izbornik Izgled, a zatim na izbornik Teme. Također, možemo u tražilicu upisati ključni pojam(na engleskom jeziku) povezan s temom koju želimo pronaći, što je znatno jednostavniji način traženja teme ukoliko znamo točno što tražimo. Klikom na tipku Preview možemo pogledati kako bi web stranica izgledala s pronađenom temom. Važno je naglasiti da tema stranice mora biti povezana sa sadržajem koji će stranica objavljivati.

Ako nakon nekog vremena želimo promijeniti temu, možemo to vrlo lako učiniti klikom na Dodaj novu(nalazi se na vrhu stranice). Ostaje nam samo za pronaći željenu temu i instalirati ju. Izvrsno kod WordPressa je to što se nakon promjene teme sadržaj neće izbrisati. Nakon instalacije i aktivacije klikom na Posjet web stranice možemo vidjeti novi izgled stranice.

Kako bi naša web stranica bila prilagodljiva za tablete i mobilne uređaje, trebamo klikom na Feature filter pronaći mogućnost Responsive layout i odabrati ju.

Nadamo se da smo vam olakšali dizajniranje stranice u WordPressu te kako će zbog jedinstvenog uređenja vaša stranica biti dobro posjećena.

 

Stranice i kategorije
Stranica ili list je dio vaše web-stranice koji se ne mijenja često, a može imati podstranice: na primjer  stranica http://www.novigradsko-proljece.com/web/2016/  sadrži stranicu „Pokret“  koja sadrži podstranice „Lutkarska radionica“ , „Plesna radionica“ , „Scenska 1“, „Scenska 2“ i „Scenska 3“ .

slika

A ovako to izgleda na admin sučelju:

stranica

Kategoriju možete dodati klikom na Objave>Kategorije

Bez naslova

 

Kako napisati članak?
Da biste napisali novi članak odnosno objavu u WordPressu, možete odabrati jednu od dvije sljedeće opcije:
1. kliknuti mišem na Dodaj novu koji se nalazi na bočnoj traci

2. ili u alatnoj traci odabrati opciju Izrezak koja otvara padajući izbornik, na kojem odabirete opciju Objava.

Bez naslova

Nakon toga će vam se otvoriti novi prozor, vrlo sličan MS Wordu.
Sljedeći korak je naslov i tekst. Na slici je naznačeno u koja polja upisujete tekst, a u koja naslov.

Bez naslova1

WordPress nudi i opciju Sažetka ili Izvatka, kraćeg teksta koji se po potrebi pokazuje na mjestima na kojima ne želite prikaz cijelog članka, već samo njegovu najavu. Izvadak se aktivira u izborniku Opcije zaslona.
Ovisno o dizajnu odnosno temi koju ste odabrali za svoju stranicu, ovo polje možete ostaviti i prazno.
Ukoliko ne napišete sažetak, WordPress će kao sažetak iskoristiti prvih 50 riječi vašeg članka.

Bez naslova2

Tu je i traka za uređivanje. Ako se znate služiti Microsoft Wordom, znati ćete se služiti i WordPressom.
Jedna od njih je i opcija kopiranja tekstova izravno iz MS Worda ili bilo kojeg drugog programa za uređivanje teksta. Tako ćete sačuvati cjelokupan izgled vašeg teksta.

Nakon dodavanja sadržaja možete dodati Istaknutu ili glavnu sliku članka koja će na vašoj stranici biti prikazana, ovisno o temi koju ste izabrali. Osim istaknute slike, članku možete dodati i oznake i kategorije.

Izrezak3

Medijske zapise u članak možete dodati klikom na Dodaj medijski zapis, kako je označeno na slici.
Nakon što ste otvorili novu objavu , napisali naslov i tekst te ga uredili, stavili koju sliku ili videouradak, možete stisnuti Objavi i objaviti svoj post.

5

 

Multimedija
Kroz promijene i unaprijeđenja, ove godine nismo morali koristiti nikakve plugin-ove, već samo endbedat link i zalijepiti u članak ili side bar, kao što smo mi radili. U side bar smo stavili endbedan kod linka i tako su nam se videi sa YouTube-a i zvukovi sa SoundCloud-a odmah prikazivali na stranici. Kako bi endbedali link, sa bilo kojih multimedijskih stranica, izaberemo opciju Share i odaberemo da nam link bude endbedan.

endbed

 

Written by IMPRESSUM

Top