You are here
Home > AKTUALNO > Novine od Firence do Novigradskog proljeća

Novine od Firence do Novigradskog proljeća

Novine stoje na pragu prelaska iz tiskanog oblika u digitalni i zbog toga se definicija novina mijenja iz dana u dan. No, bile novine u tiskanom ili digitalnom obliku, one su uvijek medij koji objavljuje razne vijesti iz društvenog, političkog, kulturnog i športskog života, izvještavaju o dnevnim događajima te donose priče, romane u nastavcima i stripove, odnosno u kojem se objavljuju novinarski tekstovi – vijest, izvješće, intervju, reportaža, prikaz, osvrt,bilješka, recenzija, komentar i kritika.

Od pojave tiskarskog stroja 1445. godine nije prošlo mnogo da su se počele tiskati i prve novine. Tiskane novine prvi put se javljaju krajem 16. stoljeća u Firenci. Izlazile su na tjednoj bazi. Prve dnevne novine izašle su u Londonu početkom 18. stoljeća, a zvale su se Daily Courant.

Prve novine na hrvatskom i talijanskom jeziku zvale su se Kraljski Dalmatin (Kraglski Dalmatin), a prve novine na hrvatskom jeziku bile su Novine horvatzke (Novine horvatske) iz 19. stoljeća. Uz Novine horvatske izlazio je književni prilog Danica horvatska, slavonska i dalmatinska (Danicza horvatzka, slavonzka y dalmatinzka).

Prva novinarka u ovom dijelu Europe bila je Marija Jurić-Zagorka rođena krajem 19. stoljeća u selu pokraj Vrbovca. Nazivala se „običnim vojnikom”, no mislim da bi se svi složili da je bila puno više od toga. Mnogi ju hrvatski novinari nisu prihvaćali, većinom je podršku i pohvale dobivala od inozemnih kolega.

Novinari su tijekom povijesti uvijek bili glas naroda i imali su  važnu ulogu u svim naprednim društvima jer su osiguravali informiranje javnosti o svim relevantnim temama. Često upravo novinari pokreću razne vitalne promjene u društvu. Zato se svake godine 3. svibnja obilježava Dan slobode medija i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN-a, kao podsjetnik na pravo na slobodu izražavanja.

images_cms-image-000013953
izvor slike: socialmedia.blogactiv.eu

Nakon pojave WordPress-a početkom 21. stoljeća raste broj novina na internetu, odnosno zbog olakšanog uređivanja web portala pojavljuje se sve više i više izdavačkih kuća, postojećih i novih koje su prvenstveno zadužene za web novine. Mnogi se odlučuju pokrenuti „novine na internetu.”

Stručni tim Novigradskog proljeća odlučio je 2010. godine uvesti radionicu Novine na internetu koja je zamijenila dotadašnju Novinarsku radionicu koja je objavljivala novine u tiskanom obliku kako bi svojim polaznicima omogućila stjecanje suvremenih znanja potrebnih za on-line izdavaštvo.

Matija Zlatarić

 

Top