Filmaši s Novigradske lađe

Peti dan u filmskoj radionici zatekli smo u radnoj atmosferi već u 9,10. Dva hospitanta i 17 učenika pozorno je slušalo predavanje prof. Mirana Miošića, poznatog hrvatskog filmskog montažera. Prof. Miošić i voditelj radionice Ištvan FIlaković objasnili su kako je posao montažera napraviti najbolju moguću verziju od  snimljenog materijala, odnosno izabrati najbolje kadrove.

Polaznici filmske radionice zadovoljni su brojnim stvarima koje su naučili u ovih par dana, lijepo im je, zabavno i zanimljivo, a najviše od svega dojmilo ih se dočaravanje snimanja i osjećaj da oni stvarno rade na filmu. Pohvaljuju voditelja radionice koji ih potiče na rad uz njegovo vodstvo. Osim snimanja i montaže naučili su da ponekad moraju i glumiti, nabavljati rekvizite za scenu, surađivati s drugim radionicama, smišljati gdje će snimati, kako će to izgledati. Sve u svemu posao filmaša je u nekim dijelovima jako kreativan (stvaranje ideje, pisanje scenarija, režija), ali je i naporan i dosadan (snimanje po cijele dane, ponavljanje scena više puta).

Leo Filipović Grčić iz Trsta, Veronika Petric iz Marije Bistrice i Annadea Žužić iz Novigrada već su nekoliko godina na Novigradskom proljeću u filmskoj radionici i kažu kako treba voljeti taj posao, a bez obzira što je ponekad naporno kad se vide rezultati nema veće sreće.

Filmaši iz Novigrada ove godine iznenaditi će nas svojim filmom koji prati ovogodišnju temu lađe.

Sanja Gregorinić

Tagged with:     , ,

About the author /


Related Articles

VREMENSKA PROGNOZA

Currently
Currently
Currently

KALENDAR

listopad 2021
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ove su stranice kreirali & uredili polaznici Radionice 'Novine na inetrnetu' Novigradskog proljeća 2015.