Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće – Primavera Cittanovese

Škola je započela s radom 1974.  pod nazivom Listopad u Novalji okupljajući prvih godina djecu, voditelje i učitelje hospitante osobito istarskog, riječkoga, goranskog i kvarnerskog područja. Poticaj za školu stvaralaštva koja se sadržajem i oblicima rada  razlikuje od klasičnog školskog sustava dala je tadašnja skupina iskusnih stručnjaka.

Nažalost, danas više među sudionicima škole nema njezinog utemeljitelja, profesora Mirka Todorića. Velik duhom i još veći skromnošću i samozatajnošću, ovaj nepopravljivi djecoljubac prerano je preminuo.

Prijedlog je Škole stvaralaštva da se na državnoj razini utemelji nagrada za rad s darovitima koja bi zasluženo nosila njegovo ime.

Prvih je godina prof. Todorić u Novalji okupio kolege iz riječke referade i iskusne voditelje u radionicama za riječ, zvuk, sliku i pokret za nekoliko desetaka učenika u pet-šest radionica.  Mnogo je toga nedostajalo, osim oduševljenja djece i voditelja. Uvjerivši se u vrsnost rada s djecom, mnogi su roditelji bili spremni platiti svaku cijenu samo da škola ne prekine s radom. Novalja više nije mogla prihvatiti veći broj sudionika. Sudbonosna je bila četrnaesta godina, Listopad u Novalji morao je potražiti novo nebo pod suncem, novi grad, novu školu i domaćina. Zadnji put se zapjevala himna Listopada u Novalji.

U trećem desetljeću škola stvaralaštva za darovite učenike nastavlja radom pod novim imenom „Novigradsko proljeće“ i znatno većim brojem darovitih učenika, učitelja, hospitanata i radionica zahvaljujući spremnosti i poduzetnosti ravnateljice OŠ Rivarela u Novigradu, Davorke Parmać.

Škola za darovite učenike gradila je i širila svoj ugled te za djecu i odrasle postaje prestižno biti na Novigradskom proljeću.

Tijekom dosadašnjih stvaralačkih godina školu je pohađalo oko 6 000 djece i oko 1 500 učitelja.

Godine 1997.  škola ulazi u obrazovni sustav hrvatskog školstva te u novom ustroju u sklopu Ministarstva prosvjete i školstva RH okuplja darovite učenike iz svih krajeva Hrvatske.

Podršku školi stvaranja daju županije koje šalju djecu u Novigrad i OŠ Rivarela kojoj djelatnici nesebično pomažu u njezinom održavanju.

Temeljne su značajke škole stvaralaštva zadržane od samog početka njezinog djelovanja: okupljanje i zajednički rad darovitih učenika i iskusnih voditelja, nazočnost hospitanata – učitelja koji prateći rad upotpunjuju vlastita iskustva da bi kvalitetu novigradske škole presadili u svoje sredine. Svake se godine određuje zajednička tema za sve radionice. Ovome se posvećuje posebna pozornost kako bi škola u potpunosti ispunila svoje ciljeve i zadatke u odgojnom i obrazovnom smislu.

Glede oblikovanja i odabira tema oduvijek je vrijedilo pravilo da moraju biti originalne, izazovne, stvaralačke, zanimljive i “nemoguće”. Evo naslova svih tema u 25. godina NP-a: Dijete i proljeće, Istarske legende, Biti drugačiji u potrazi za dobrom, Opći potop i Noina lađa, Obitelj-cvit-dite, Žena-simbol života i ljubavi, Sanjamo, Žubor i žamor, Od uha do uha, Ne biti sam, Vrata, Novo nebo, nova zemlja, Donesite svoje da stvaramo naše-to i naopako, U svemu svoj, Uronimo u sebe, zaronimo u more, Iz dubina put visina, Osmijeh, Harmonija-suglasje različitosti, Sva bogatstva životinjskog carstva, Rasadnik, Cirkus, Vatra, Most, Ključ te ovogodišnja tema Svakom loncu poklopac.

Ove su općeljudske teme odgajale djecu za novi svijet, svijet mira, sreće i čovječnosti.

Rad u školi prati pedagoško-psihološki tim te doprinosi da Škola u svim područjima postiže visoku razinu rada: od izbora darovitih do vrednovanja temeljnih pokazatelja uspješnosti, sposobnosti i kreativnih učenika i hospitanata. Rezultat tako osmišljenog rada ogleda se u vrhunskim dječjim ostvarenjima tijekom jednotjednog trajanja Škole. Riječ je o brojnim skladbama malih skladatelja, vrhunskim grafičkim radovima raznih tehnika, , brojnim recitatorskim i scenskim nastupima, o poetsko glazbenoj priredbi u crkvi, maštovitoj scenografiji, kostimografiji, keramičkim radovima vrhunske kakvoće, plesu…

Posebna je vrijednost škole stvaralaštva što njeguje opće humane zasade te razvija i oplemenjuje odlike  svakog djeteta i svakog sudionika kao čovjeka i osobe.

Preuzeto s mrežnih stranica Škole stvaralaštva.

 
(283 posjeta)