Korisni servisi

Na internetu se može pronaći pregršt servisa koji nam mogu u nečemu biti korisni, od društvenih mreža koje služe za komunikaciju do raznih besplatnih alata koji nam služe za rad ali i zabavu.

Predstavit ćemo vam ukratko sljedeće servise: Facebook, Twitter, Youtube, Soundcloud, Scribd, ISSUU, RSS, Vimeo, Flickr i Google documents.

Facebook Facebook je jedna od najboljih i najkorištenijih društvenih mreža. Iako ima puno dobrih strana, isto toliko ima i loših. Sve što ikad podijelite na Facebooku postaje njihovo vlasništvo, kako i stoji u njihovoj službenoj izjavi o pravima i ovlaštenjima, a što je najpoznatiji nepoznati dokument na internetu zato što ga nitko ne čita. On glasi: „Ako je sadržaj zaštićen pravima na intelektualno vlasništvo, poput fotografija i videozapisa (IP sadržaj), izrijekom nam dajete sljedeće dopuštenje, uz poštovanje postavki zaštite privatnosti i postavki aplikacije: dajete nam neisključivu, prenosivu licencu za korištenje bilo kakvog IP sadržaja koji objavite na usluzi Facebook i sadržaja koji je povezan s uslugom Facebook…“. Stoga preporučujemo da prije početka korištenja Facebooka dobro proučite sve uvjete korištenja i svjesno odlučite pristajete li na te uvjete.

No, Facebook je također vrlo koristan, odličan je za  širenje informacija, daje mogućnost da se s minimalnim sredstvima dođe do publiciteta, a najviše se koristi za međusobnu komunikaciju korisnika koji su u različitim dijelovima zemaljske kugle.

Youtube–  Pomoću ovog  servisa možete prenositi, ocjenjivati i  gledati video, a ukoliko vam se sviđa neki kanal možete pritisnuti subscribe (pretplata) koji je potpuno besplatan.

Iako  koristan s nekim vrstama videa koji nam vizualno prikazuju upute kako što napraviti (how to…), uglavnom služi za zabavu, odnosno slušanje glazbe i gledanje filmova.

Twitter  je  društvena mreža  na kojoj možete pisati tweetove. To su kratke poruke od  najviše 140 znakova što znači da ćete u pisanju tih poruka morati biti vrlo izravni, precizni i jasni.

Također, Twitter koriste sve medijske kuće te je tako veća mogućnost da ćete neku vijest čuti na twitteru  prije nego što stigne bilo gdje drugdje.

Twitterom je puno lakše doći do vjerodostojnog profila nekih osoba nego na drugim društvenim  mrežama, zato što na npr. Facebooku postoji mnogo lažnih ili  fan profila što otežava pretragu.

Soundcloud iako nije razvikan koliko twitter ili  facebook, mogli bismo reći da je  Soundcloud svojevrstan  “Youtube”  zvukova, gdje možete čuti  uratke umjetnika, bendova, podcastera i stvaratelja muzike i audia.

Ukoliko tražite točno određeni zvučni zapis, dovoljno je pritisnuti tipku explore (istraži), a možete i pretraživati glazbu po kategorijama (country, rock…)

Scribd, ISSUUscribd je vrsta digitalne knjižnice, koja  za cijenu 8.99$ mjesečno dopušta korisnicima neograničeni pristup arhivi  od 100 000 knjiga, u koje se i uključuju bestseleri New York Timesa te ima preko 80 milijuna korisnika, dok je ISSUU servis na kojem se mogu pronaći raznovrsni sadržaji – od članaka raznih novina u digitalnom obliku, raznih propagandnih brošura, predstavljanja pojedinih ustanova, a besplatnom  registracijom svaki korisnik sam može vrlo jednostavno prezentirati neki svoj materijal, odnosno, prezentaciju u PowerPointu prenijeti kao “online slikovnicu”.

RSS (REAL SIMPLE SINDICATION) omogućava da bez pristupanja stranicama korisnik dobija uvid u nove vijesti koje su na tim stranicama objavljene.

Koristeći RSS program imamo sve na jednom mjestu, odnosno, ne moramo ići na ostale web stranice da bismo dobili informacije/vijesti.

Možete se pretplatiti na bilo koji izvor koji želite, i pročitati članke  čim izađu.

Vimeo radi slično kao youtube, s tom razlikom što je Vimeo ukinuo gamere.  Gameri su ljudi koji igraju igrice i objašnjavaju preko videa kako igrica radi, rade rewieve, što  znači da će određeni gamer dati svoje mišljenje o igrici te vam sugerirati trebate li je kupiti.

Čak 15% prometa na Vimeu dolazi sa mobilnih uređaja.

Korištenje Vimea je vrlo slično Youtubeu, možete tražiti video u pretraživaču ili  jednostavno scrollati.

Flickr je online servis za pohranu fotografija, koji ima izuzetno bogatu arhivu koja se može pretraživati prema ključnim riječima ili galerijama.

Google documents set programskih alata koji zamjenjuju uredske programe za obradu teksta, tablične kalkulatore koji su kolaborativne forme i besplatni su. Servis je dostupan svim Google korisnicima.

Svi navedeni servisi vam svakako mogu pomoći. Iako su neki slični, stvar je vašeg odabira koji će vam se više svidjeti. Što više servisa koristite to ćete više vremena uštediti odnosno nećete morati sve raditi na jednom. Za svaki će vam sigurno trebati mail adresa, no  svakako nemojte sve staviti na jednu adresu jer ćete biti  doslovno bombardirani sa sadržajem koji će vam ti servisi slati. Nadamo se da će vam ovaj kratak pregled online servisa pomoći u njihovom korištenju, no neke stvari ćete svakako sami morati istražiti i otkriti.

 
(365 posjeta)