Velika obitelj kreativaca

Voditeljica Grafičke radionice Melinda Kostelac na Novigradskom proljeću sudjeluje već trinaest godina.  Prvi dan Novigradskog proljeća želi upoznati i zbližiti članove Grafičke radionice, ali od njih očekuje kreativnost i ozbiljnost za vrijeme rada. Cilj joj je napraviti što više matrica, a potom što više grafičkih listova u boji. Dosada je bila oduševljena svim generacijama, kao i ovogodišnjom. Već je prvi dan u djeci vidjela veliku ljubav prema grafici. Smatra se počašćenom što već trinaest godina sudjeluje na Novigradskom proljeću. Sretna je što je došla u ovako veliku obitelj kreativaca. Grafikom se bavi 25 godina, od svog studija.

Koliko dugo se bavite grafikom?

Grafikom se bavim od studija, odnosno 25 godina.

Koliko dugo ste voditeljica na Novigradskom proljeću?

Ovo je već moje trinaesto Novigradsko proljeće.

Kako ste zadovoljni radom svojih sudionika?

Ja sam uvijek zadovoljna. Ima djece koja, uglavnom, nikad nisu radila grafiku, koja praktički u par dana transformiraju svoj crtež, svoju likovnost na matricu i onda mi tiskamo te grafike, oni se iznenade, a i ja također. Zapravo, meni je bitno da su oni ugodno iznenađeni.

Koji je cilj Vaše radionice?

Pa cilj je prije svega da djeca budu sretna, kao što nam je to moto svake godine ne samo ove. Da nauče grafiku, obogate svoj likovni izraz, nešto dodatno nauče u tom timskom radu i ljepoti druženja na tim radionicama te da se vrate kući s osjećajem da su došli puni znanja i novih prijateljstva i da su pridonijeli ljepoti svog života.

Sviđa li Vam se ovogodišnja tema?

Meni se jako sviđa svaka tema Novigradskog proljeća jer svaka tema ima nevjerojatno simpatičnu notu koja je isto tako i šaljiva i zanimljiva. Svaka tema se može interpretirati na razne načine uz puno mašte i volje.

Što Vas inspirira u Vašem poslu?

Pa mene inspiriraju djeca. Inspirira me zapravo život jer je to jedno nepresušno vrelo svih mogućih stvari koje nama na neki način koriste.

Pripremate li kakav projekt za kraj?

Grafička radionica svake godine djeluje pomalo sivo, sve do predposljednjeg dana kada se mi zapravo transformiramo te napravimo višebojne otiske. I zato pozivamo sve da dođu u petak, 11. travnja u 17:00 sati i pogledaju jedan atelje koji je bio sav prljav i u izradi, kako će biti uređen.

Što biste poručili svojim učenicima?

Dok su u Novigradu, neka budu djeca, jer ja mislim da u današnje vrijeme svi traže od djece, da zapravo ne budu djeca nego da se natječu, da izgledaju što zrelije, što odraslije. Ja se s tim konceptom ne slažem, nego želim da ostanete svoji, da se ljubite, da se grlite, da uživate u životu. Moja poruka u svemu tome je da budete ljudi, budimo svi složni jer jedino ćemo zajedno moći funkcionirati.

 
(676 posjeta)