Intervju pun slobode

Theodor de Caniziani

Objasnite nam cilj i rad vaše radionice, te što se zapravo tamo sve događa.

–          Dakle, ta radionica ima dva usmjerenja kako joj to i samo ime govori, sastoji se od radionice slikarstva te scenske. To je radionica 2 u 1! Svi pokušavamo ostvariti svoje ciljeve, želje i ono što nakon toga slijedi uspjeh!

Prema Vašem iskustvu, koja radionica više ”leži” djeci?

–          To ovisi o talentu i želji te volji, ali opet dobivamo polaznike radionice koji su se zapravo prijavili za jedan smjer, ali se znatno promjene jer im se također svidi ova druga radionica. To je često lutrija.

Što je posebno važno imati u ovoj radionici?

–          Svatko ima svoj as u rukavu, ali za uspjeh potrebno je imati volju, želju i potpunu spontanost..

Zašto vodite baš ovu radionicu?

–          Pa ja sam se slikarstvom i scenografijom puno bavio u životu i prijašnjih godina, ja tu radionicu vodim jer ona nudi puno slobode i mogućnosti… puno slobode!

Kakve vrste slobode najviše volite?

–          Pa, sloboda spavanja, disanja, hodanja, pijenja vode i valjda na kraju življenja…

Što Vas sve inspirira u životu?

–          Mene svaki dan nešto inspirira, svaki dan nešto novo! Uglavnom, imam puno asocijacija, a posebno mi se sviđaju inspiracije koje još nitko nije ”isprobao”. To najviše volim.

Kako izgleda vaša radionica tijekom i poslije rada?

–          Moja radionica je potpuno sklona spremanju, jer ipak imamo puno posla, a za pospremiti nam treba oko  sat vremena. Stvari se pospreme, sve na svoje mjesto kako je bilo i na početku, da ne bi izgledala kao da je  bomba pala…

Imate li kakav uzor?

–          Zapravo u zadnje vrijeme baš razmišljam o tome, vidite ja nikad, ni kao mlad, nisam imao nekakav poseban uzor, nikad nisam imao potrebu stvaljanja postera na svoj zid. Nekako nisam takva osoba, što ne znači da mi ljudi koji su drugima uzor smetaju… baš naprotiv!

Imate li kakvih talenata u vašoj radionici?

–          Talenti su uvijek prisutni. Ima onih koji se ne boje prikazati svoje umijeće, a opet postoje i oni sramežljivi pa oni na teži način izražavaju svoj talent, no to ne znači da je njihov talnet malen, zapravo mnogo njih je pomalo sramežljivo, a imaju veliki i na neku ruku jedinstveni talent! Zato Novigradsko proljeće i ima smisla zato što ono potiče da u svakome pronađe i upali tu lampicu zvanu talent.

Hoćete li imati završnu priredbu na kraju?

–          Uvijek! Slikarsko-scenografska sudjeluje s drugim radionicama i na završnoj predstavi sa svojim radovima. Ponekad sudjelujemo fizički,a ponekad ne. Međutim to nije važno, jer umjesto nas plešu naši radovi, smiju se i vesele, dakle time sudjelujemo i mi…

I za kraj jeste li zadovoljni vašim radom u radionici?

–          Jako, evo ove godine imamo jednoga jedinog dečka, a sve drugo su cure i to različitih uzrasta, što je vrlo zanimljivo! Jer je potpuna drukčija energija, međutim rad je miran topao i vrlo ugodan i nadam se da će tako i ostati!

 

 
(337 posjeta)