Budućnost je sada!

Srđan Nogić, voditelj Radijske radionice

Srđan Nogić, višegodišnji voditelj radijske radionice približio nam je rad svoje radionice, upoznao nas s razlikama među vrstama medija i približio nam budućnost radija kao medija.

Kako mislite iskoristiti temu ovogodišnjeg Novigradskog proljeća?

Mislim je zloupotrijebiti. Točnije, ne mislim je upotrijebiti. Sudionicima radionice  dao sam zadatke koji nemaju veze s temom, koji odskaču od teme.

Zašto ste dali takve upute?

Tema je Slatkom loncu poklopac. Budući da je tema apstraktna, onaj koji je smislio temu svima je dao zadatak da se potrude smisliti  svoju temu, potruditi se  rastvoriti temu.

Kako se ova tema razlikuje od drugih?

Koliko ja znam, u ovih nekoliko godina na Novigradskom proljeću,  dosadašnje teme su u nazivu imale jednu riječ, a ovogodišnja tema ima tri riječi.

Što tražite od sudionika?

Tražim pokornost, poslušnost i funkcionalnost. Uspijem li dobiti nešto od toga, moj cilj je postignut.

Uz sve suvremene medije, koja je po vama budućnost radija? Po čemu se razlikuje od svih drugih medija?

Smatram da netko tko se bavi bilo kojim poslom u medijima uopće ne treba propitivati budućnost. Ta budućnost je sada. U tom smislu i budućnost medija pa i radija je sada. Budućnosti nema.

Što radio ima, a ostali mediji nemaju?

Kaže se da je radio intiman, brz, neposredan, izravan… Takvu vrstu neposrednosti možda neki drugi mediji nemaju. Radio nema sliku, a to je frustacija onima koji rade u radijskom mediju, sve dok ne pronađu ono nešto što radio ima, a drugi nemaju.

Po čemu se radijska reportaža razlikuje od ostalih?

Prije svega to su različiti mediji. Pisana reportaža je riječ uz pomoću koje mi sebi slažemo neke slike, slično je i u radiju. Nama radio daje  riječ i mi na osnovu te riječi slažemo slike. Televizija ne treba dati riječ, televizija nam daje sliku, a s druge strane radio potiče maštu, ima veći potencijal poticati maštu nego vizualni mediji. Pisana riječ,  u odnosu na druge medije, ima najveći potencijal poticati maštu.

Budući da ste voditelj već više godina, kako se razlikuje svaka godina?

Teško je uspoređivati. Svaka godina je posebna, drugačija je zbog grupe. Sudionici su različiti svake godine, a oni određuju  grupnu energiju, ovisno o toj energiji mi dobivamo rezultate.

Koja je oprema potrebna za rad radionice?

Prva stvar koja vam treba je ideja. Bez ideje  vam ne treba ni papir, ni olovka, ni mikrofon, ni snimač, ni softver…

Koje su odlike potrebne za voditelja, a koje za ton majstora?

Voditelj treba imati brz um, razvijenu komunikativnost, imati razvijene psihološke vještine i procijeniti što njegovo slušateljstvo želi čuti.

 

 
(405 posjeta)