Danas sam pričala s voditeljem slikarske radionice, Alemom Korkutom i jednom od polaznica Slikarske radionice, Ivom Belavić. Opisali su što tamo rade i kakva je atmosfera na radionici, a to možete pročitati u nastavku ovog teksta.

Intervju s polaznicom Ivom Belavić

1. Zašto si se odlučila za ovu radionicu?

Zato što jako volim crtati i slikati te me to opušta.

Rad: Iva Belavić

2. Što sve radite na radionici?

Prvo gledamo različite videozapise i dobivamo upute za rad, a onda crtamo, odnosno slikamo.

3. Koja ti je od tih stvari najdraža?

Slikanje.

4. Što slikanje tebi predstavlja?

Ono mi predstavlja brojne kombinacije i mogućnosti u izražavanju.

5. Kako na radionici obrađujete temu ‘ogledalo’?

Slikamo na temu ogledala i bavimo se ogledalom kao predmetom, radimo različite projekte s njim.

6. Bi li preporučila ovu radionicu drugima? Zašto?

Bih zato što se u njoj može mnogo naučiti o nečemu što je važno za ovaj svijet te se pri tome možeš i zabaviti.

7. Bi li htjela doći na Novigradsko proljeće i sljedeće godine? Ako da, bi li se opet prijavila na Slikarsku radionicu ili bi htjela isprobati neke druge?

Prijavila bih se opet na slikarsku radionicu!

Intervju s voditeljem Alemom Korkutom

1. Što očekujete od ovogodišnjih polaznika?

Očekujem da se dobro osjećaju dok rade naše vježbe promatranja i prenošenja toga na papir ili na platno ili u fotografiju. Mi smo ove godine na slikarskoj radionici, s obzirom da je ponovno online, svaki dan imali drugu temu. Prvi smo dan imali temu ogledala kao motiva u slici, drugi dan smo imali temu beskonačnog prostora koje ogledala mogu sugerirati kada ih se postavi u određene konstelacije, a danas se bavimo temom deformirane slike, odnosno deformiranog odraza u ogledalima, to jest u površinama koje reflektiraju. Tako su, na primjer, naše polaznice pronašle kod kuće razne predmete kao što su lonci, nekakve igračke, kutije i slično, rađene od nekakvih reflektirajućih materijala i sada te deformirane slike koje se odražavaju u tim predmetima one prenose na papir, platno ili fotografiju.

Rad: Dorotea Sudar

2. Zašto je ova radionica važna?

Radionica je važna zato da podržimo djevojke koje su talentirane, koje vole crtati, koje vole slikati, možda da im pružimo nekakav malo drugačiji pristup umjetnosti od onog na koji su uglavnom navikle u svojim školama, da počnu razmišljati o umjetnosti na neki način koji je malo širi i suvremeniji. Ja se nadam da će svaka od ovogodišnjih polaznica i nakon završene radionice i dalje razmišljati i raditi po principu koji smo primijenili na ovoj radionici.

3. Što mislite o ovogodišnjoj temi ‘ogledalo’?

Tema Ogledalo jako je zanimljiva, koliko u nekom vizualnom smislu, toliko i u filozofskom smislu. Ogledalo je kroz povijest bio jedan zagonetni predmet koji i dandanas rado pogledavamo, tako da mislim da je to tema koja bi zahtijevala još i više dana da joj se posvetimo, a mi smo samo u ova tri intenzivna dana primijenili već nekoliko načina na koji možemo gledati na ogledalo. Nadam se da će to ove naše polaznice i doma primjeniti.

4. Možete li u tri riječi opisati atmosferu na ovoj radionici?

Svakako bi to bile riječi: angažirano, vrijedno i inovativno.

5. Za kraj, imate li neku poruku koja bi mogla motivirati one koji se dvoume oko prijave za vašu radionicu sljedeće godine?

Fotografija: Dorotea Sudar

Nadamo se i očekujemo da ćemo iduću godinu imati radionicu uživo što će značajno promijeniti i pristup i način rada te svakako stvoriti neka nova prijateljstva među polaznicima i polaznicama jer smo svi svjesni da online način nije ni približno sličan načinu pristupanja radu kad se vidimo uživo.

Istaknuta fotografija: Dorotea Sudar

Novinarka: Rosa Krog Broz

Categories: Slika

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.