U utorak 5. travnja posjetile smo radijsku radionicu gdje nas je dočekalo dvoje polaznika s njihovim zabavnim voditeljem. Zajedno smo prokomentirali ovogodišnje Novigradsko proljeće koje je već druge godine online. Odgovore na pitanja prvo nam je dao voditelj Srđan Nogić.

Molim Vas, opišite nam što točno radite u radionici?
Niste mi mogli postaviti nezgodnije pitanje, što točno radimo u radionici? Evo, pored mene su dva voditelja i kad bih ih pitao: „Što točno vi radite u radionici?“ mislim da bi isto ovako reagirali. Mi u radionici nastojimo napraviti neke radijske uratke, a ako bude sreće i hrabrosti, bit će možda već danas nešto gotovo. Prvi smo dan prošli osnove radijskog medija: što je to radio, kako se na radiju slaže nekakav novinarski prilog ili reportaža, pa smo malo pričali o zvuku, a onda su skupina i polaznici radionice izlagali svoje ideje o tome koje bismo emisije mogli napraviti (o čemu će vam oni svakako više moći reći jer su upravo oni ti koji o tome više znaju). I eto, moja je uloga da nadzirem, gledam i slušam do kuda su polaznici radionice došli u svojem radu.

Opišite nama kojima je ovo prvi put na Školi stvaralaštva i pri tome smo nažalost online, kakav je osjećaj biti na radionicama uživo u Novigradu?
Evo, ja vam mogu točno sada opisati koji je moj osjećaj uživo. Sinoć sam se u hotelu smrznuo, cijelu noć su bila otvorena vrata i danas sam cijeli dan u jakni, što vam mogu potvrditi i moji polaznici koji su me vidjeli, jer sam na rubu prehlade i liječim se čajevima, Lupocetima i vitaminima. A inače, kakav je osjećaj uživo…? Teško je to prenijeti, mogu vam samo reći da se nadam da ćete dogodine doći uživo pa ćete to onda i sami vidjeti.

Zašto bi učenici trebali odabrati baš Radijsku radionicu?
To morate pitati učenike. Ne znam zašto učenici odabiru baš ovu radionicu, vjerojatno zato jer imaju interes baš za ovu temu, zanima ih radio, vole pričati, vole se igrati sa zvukom, vole raditi reportaže, ankete, intervjue, a pritom razvijaju neke komunikacijske sposobnosti i vještine koje će im u životu kasnije dobro doći. Ima mnogo polaznika koji su prijašnjih godina bili polaznici na nekoj od radionica na Novigradskom proljeću i onda im je to usmjerilo život. Na primjer, bili su na skladateljskoj, radijskoj ili na, recimo, scenskoj radionici, a danas su ti polaznici režiseri ili glazbenici i tako dalje. Tako da svakako mislim da je dobro da se na jedan ovakav način mladi, djeca i učenici već u ranijoj dobi obrazuju na dodatnim aktivnostima.

Koliko ste zadovoljni ovogodišnjim polaznicima?

Prezadovoljan sam! Evo, meni je trebalo četiri minute da ja njih „gurnem“ i sada se oni sami „kotrljaju“.

Sviđa li Vam se tema ove godine?
Baš sam maločas svojoj polaznici Tei govorio da se svi mi nekako volimo gledati u ogledalo razmišljajući „Vidi me koliko sam lijep!“ ili „Vidi koliko sam…“ Ne znam, naći ćemo uvijek neku svoju osobinu o kojoj ćemo promišljati. Ili još ljepše: „Vidi, danas sam ljepši nego jučer, baš sam prekokrasan!“ Dakle, kako mi se sviđa tema? Pa temu, evo, moji polaznici obrađuju s razine samog zrcala (predmeta) i što taj predmet radi, ali zrcalo je u stvari i mnogo dublji pojam jer se mi u svojim životima stalno negdje o nešto zrcalimo: jedni u drugima i u situacijama. To jedno simboličko zrcalo služi nam kako bismo učili o sebi, drugima i svijetu oko nas.

Na koji ćete nas način zadiviti ove godine?
A je li, trebali bismo vas zadiviti? Kako ćemo vas zadiviti ove godine? Evo, voditelj skladateljske radionice koji nas sluša, smije se i kaže: „Jako teško…” Pa da, teško! Ne znam kako, kako biste vi nas zadivili? I treba li uopće itko ikoga zadiviti? Hajde dobro, zadivit ćemo vas, sada osjećam obvezu.


Snimač zvuka

Na pitanja nam se prvo odvažio odgovoriti polaznik Niko Krčelić.
Kako se snalaziš u online radionicama?
S obzirom da sam protekle godine isto imao online školu, ovo mi nije ništa novo i dosta se dobro snalazim u radionicama.

Kako ste raspoređeni? Radite li u paru, skupini ili nekako drugačije?
Budući da dosta polaznika naše radionice dolazi iz zagrebačkog naselja Špansko, mi se nađemo i u fizičkom obliku, osim što se nalazimo virtualno s drugim polaznicima. Raspodijelili smo se u grupe te radimo po troje ili u paru, sve ovisi je li nas neparan broj i koliko nas treba biti za određenu aktivnost. Rad u grupama za sada ide dobro.

Koliko si zadovoljan svojim voditeljem?
S voditeljem sam jako zadovoljan, stvarno je odličan! Kad priča, uopće nam nije dosadno, dosta toga što nisam znao, sad sam naučio i stvarno, evo, svaka mu čast, uspio me zadiviti svojim znanjem.

Ovdje nam se ubacio voditelj pitanjem za Niku: „Kakav bi bio tvoj odgovor da voditelj sada nije ovdje?“ Niko je bio iznenađen pitanjem, ali je ipak sigurno odgovorio: „Pa, isto takav“.

Je li možda voditelj strog?
Nije strog, ima dosta strpljenja i ako netko, na primjer, nešto pogrešno kaže, dosta je strpljiv.

Jesi li ikada bio uživo na Novigradskom proljeću?
Zasad nisam, upravo zato sam se ove godine prijavio jer sam želio biti uživo tamo, ali evo, nisam i baš mi je zbog toga žao.

Razmišljaš li možda o tome da se jednog dana baviš poslom koji ima veze s ovom radionicom?
Za sad još ne razmišljam o tome, ali da, mogao bih se time baviti jer sam dosta toga naučio na Novigradskom proljeću, a i u školi također imamo izvannastavnu aktivnost na temu izrade radijskih emisija. Još ne planiram i nisam razmišljao tako daleko u budućnost, ali bih se hipotetski mogao vidjeti u radijskim vodama.

Sviđa li ti se tema ove godine i imaš li inspiracije?
Tema mi je prvo bila dosta nejasna, inspiraciju baš i nisam imao pa mi samim time tema i nije baš nešto. Mislim da ima i boljih tema od ove, ali dobro, snašli smo se i ovako.

Što misliš o tome da jednoga dana sudjeluješ na Novigradskom proljeću, ali ne ako polaznik, već kao voditelj?
E sad, to je malo teže pitanje. Nisam baš siguran za voditeljski angažman, ali naravno, ako će me pozvati, a ja se budem bavio tim poslom, bilo bi mi drago da budem pozvan.

Želiš li se ponovno vratiti sljedeće godine na ovu radionicu i zašto?
Htio bih se vratiti ako bude uživo, prije svega zato što nikad nisam bio na Novigradskom proljeću i jednostavno me zanima kako je tamo.


Projekt polaznika Nike Krčelića

Nakon Nike, želju za intervjuom izrazila je i polaznica Tea Topić.
Kako se snalaziš u online radionicama?
Iskreno, na početku mi je bilo malo teško i bilo me je mrvicu strah, ali sad smo izgradili taj neki sjajan odnos i već smo se svi sprijateljili. Zaista su interesantne radionice, sad mi jako dobro ide i zanimljivo je.

Kako surađujete?
Kao što je već spomenuto, organizirali smo se u grupice i svatko ima neki svoj zadatak, a u tim grupama mislim da smo svi složni, odlično surađujemo i radimo dobar posao.

Koliko si zadovoljna svojim voditeljem?
Jako sam zadovoljna! Zanimljiv je i sjajno je vrijeme koje provodimo zajedno. Šalimo se i tako, nekada ne govorimo isključivo o našoj, radijskoj radionici, nego znamo i razgovarati o nekom iskustvu iz života i o drugim raznim temama.

Je li možda nekada strog?
Nije strog. Mislim, tu smo svi došli da radimo i mislim da se od nas očekuje da ćemo nešto i napraviti, ali to se sve dogovorimo na lijep način.

Jesi li kad bila uživo na Novigradskom proljeću?
Nisam, ovo mi je prvi put i nadala sam se da će biti uživo, ali eto, valjda će biti još neka druga prilika.

Razmišljaš li možda da se baviš poslom koji ima veze s ovom radionicom?
Kao što je Niko rekao, nisam konkretno razmišljala da bih se time u životu bavila, ali naravno da nas život navede na neke puteve za koje možda nismo ni znali da ćemo njima poći. Nikad se ne zna, ali svakako će mi stečeno znanje dobro doći u životu.

Sviđa li ti se tema ove godine?
Tema mi je na početku bila malo čudna i nisam znala što bismo mogli raditi s njom, ali sad kad ju je voditelj prezentirao na različite načine, mnogo mi je jasnija i nekako zanimljivija nego jučer na samom početku kad smo tek čuli za nju.

Imaš li inspiracije za ogledalo kao temu?
Dobila sam inspiraciju. Prvo sam mislila da ću biti „bez ičega“ i da neću ništa korisno napraviti, ali sada sam pomalo počela dobivati razne ideje.

Što misliš o tome da jednoga dana sudjeluješ na Novigradskom proljeću, ali ne kao polaznik, već kao voditelj?
Mislim da bi to bilo jedno sjajno iskustvo. Mislim da je sudjelovati na Novigradskom proljeću na bilo koji način, iskustvo koje je jako lijepo, pogotovo kad je uživo. Bilo bi naravno divno sudjelovati kao voditelj, ali vidjet ćemo što će biti.

Želiš li se ponovno vratiti sljedeće godine na ovu radionicu i zašto?
Meni je sve što učimo jako zanimljivo, naučila sam dosta toga novog i shvatila sam koliko radio ima svojih zanimljivosti i značenja te da radio nije samo stvar pomoću koje slušamo glazbu, tako da mislim da bih se možda i vratila sljedeće godine.

A ako se slučajno ne bi vratila, koju bi radionicu odabrala?
Definitivno plesnu radionicu!

Zahvaljujemo se voditelju Srđanu Nogiću i njegovim polaznicima što su nas sa zadovoljstvom primili.

Novinarke: Hana Mršić i Lorena Švajda

Categories: Zvuk

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.