Intervjuirali smo Bornu Nemeta, voditelja škole stvaralaštva Novigradskog proljeća, rekao nam je svoje mišljenje o očekivanjima, oproštajima, onlineu i poteškoćama koje su sigurne. Kako Borna zamišlja bolje izdanje Novigradskog proljeća, saznajte u nastavku.

Borna Nemet:

Kakva su vam očekivanja od škole stvaralaštva ove godine?

„Smatram da su očekivanja obostrana jer vi kao polaznici škole imate velika očekivanja od nas, a mi kao voditelji radionica imamo još veća očekivanja od vas jer ste vi djeca unutar sustava odgoja i obrazovanja koji iskačete od ostalih. Ovo je već druga godina da se Škola održava online što je dosta kaotično jer je vama teško, a nama je još teže. Organizacijski je jako teško organizirati Školu stvaralaštva online za učenike u ovoj online verziji koja će zadovoljiti neke osnovne kriterije. Prije tri godine nismo ni imali Školu zbog covida, ali unutar dvije godine uspjeli smo održati online verziju. Više-manje uspjeli smo pohvatati sve osim povremenih problema s internetom. Sam rad u radionicama je dobar jer su polaznici pametni, sposobni i vole istraživati i to doprinosi samoj kvaliteti rada i svemu što se događa u Školi stvaralaštva jer da vas nema, onda ni smisao nas ne bi postojao. Mi se trudimo kako bi vam online verzija bila što interesantnija, da ste tu, to bi bilo sasvim jedno drugo iskustvo, bude stvarno teških rastanaka i plakanja, nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti uživo.”

Kako mislite da će se tema ogledala ukomponirati u radionice?

“Tema radionica svake godine se mijenja, ali koja god da je tema, možda i ako izgleda da je to nešto jednostavno i simbolično, ali tema ogledala je tema različitih motiva i po onome što sam u komunikaciji s polaznicima i voditeljima vidio, ova tema se interpretira na nekoj višoj razini pa se na ogledalo gleda kao na nešto što je unutra, u samoj djeci. Ogledalo se može ukomponirati u bilo što, glazbu, ima jako puno pjesama koje spominju ogledalo, cirkuske vještine, likovni, zaista se može komponirati u bilo što, a zato ste vi tu da to realizirate.”

Da možete zamijeniti uloge i postati polaznik, koju biste radionicu upisali i zašto?

“Koju bih radionicu odabrao da sam polaznik? Ja sam ovdje došao prije šest godina kao student. Svaka radionica je posebna na svoj način, ali naravno da ona ovisi o interesima polaznika. Da se ja prijavim, stvarno ne znam koju bih radionicu izabrao, možda nešto vezano uz pjevanje, ali bez da ja pjevam i nešto što je vezano uz slikanje. Ali da sam ja sada učenik, vrlo teško bih se odlučio za neku od radionica jer sam osoba koju interesira sve pomalo. Dakle, da sam ja učenik, vjerojatno bih tražio i predložio da se omogući učenicima da mogu kroz ovih tjedan dana škole posjetiti više radionica ili da se napravi ono što smo planirali ove godine, a to je da se napravi dan otvorenih vrata radionica kako bi učenici koji imaju interese u više područja kroz jedan dan mogli progledati kroz više radionica pa bi tako saznali koja im najviše odgovara.“

Tin Černi i Ivano Bembić


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.