Ove godine prvi puta na Novigradskom proljeću imamo radionicu Digitalne ilustracije, a dojmove s njihova prvoga Proljeća dakako da je bilo zanimljivo istražiti. Razgovarali smo s njihovom voditeljicom Klarom Rusan, iznimno kreativnom ilustratoricom, a od polaznika, na moja pitanja je odgovorao simpatični polaznik Marin Štefanac.

VODITELJICA KLARA RUSAN REKLA NAM JE

Ovo Vam je prva godina na Novigradskom proljeću. Što Vas je posebno zainteresiralo da ste odlučili sudjelovati?

Da, ovo mi je prva godina kako držim radionicu na Novigradskom proljeću, a prije 15 godina sam bila jedna od učenika. Radila sa kostim krokodila na Kostimografskoj radionici. Mislim da nema ni jedan dobar razlog zašto ne bih sudjelovala. Ovo je posebno iskustvo u kojemu se stvara i raste, uči i veseli.

Jedna ste od najpoznatijih ilustratorica na domaćoj sceni. Možete li mi ukratko opisati čime se točno sada bavite?
Haha, hvala na ovom ogromnom komplimentu! Bavim se ilustracijom na mnogo različitih načina. Radim naslovnice za knjige, ilustracije u časopisima, svoje vlastite serije radova, crtam murale, ilustracije za reklame i tako dalje i tako bliže. Ovisno radim li za sebe ili za nekoga, moje ilustriranje je uvijek prošarano mojim potpisom, ali svaki posao iziskuje drugačiji pristup. Ilustriranje za naslovnicu knjige i ilustriranje cijelog vizualnog identiteta nekog festivala se razlikuje u vremenu izvedbe, pripremi materijala, pristupu temi. U svakom poslu nauči se nešto novo, tako da mislim da tek trebam još zaslužiti kompliment iz pitanja.

Ove godine je prvi put organizirana radionica Digitalne ilustracije. Kako ćete prikazati temu vode?

Moja grupa će temu vode prikazati kroz nekolicinu autorskih crteža. Neki sudionici išli su u smjeru crtanja flore i faune, neki su se pozabavili temom ekologije, a neki su stvorili svoju spilju ili istražili dubinu mora. S obzirom da je radionica Digitalne ilustracije prvi put izvedena na Novigradskom proljeću, još istražujemo koji je najbolji način rada i pristup polaznicima, ali mislim da smo se uspjeli uhodati unatoč ovim otežanim okolnostima.

Možete li mi objasniti radni proces u radionici?
Kada bismo imali priliku biti u školi za vrijeme Novigradskog proljeća, proces rada bi bio puno drugačiji. Za proces ilustriranja nije samo bitno crtati već i smisliti priču. Preko zooma sam predstavila temu i širok spektar prijedloga koje su učenici imali potpunu slobodu interpretirati svaki na svoj način. Bilo mi je najbitnije da se polaznici oslobode i izaberu ono što im je najzabavnije i najugodnije crtati. Ujutro smo imali konzultacije jedan na jedan, a popodne zajednički sastanak. U međuvremenu su svi crtali svoje radove i pokazivali ih svaki put kada bismo se okupili. Na postavljena pitanja bi se demonstrirali odgovori i rješenja. Na kraju se radovi šalju meni na mail, a ja ih spajam u prezentaciju. Svi polaznici će opisati što su i zašto nacrtali. Sve će na kraju biti kratka prezentacija teksta i crteža.

Što očekujete od polaznika? Snalaze li se? Kakav je timski rad u radionici?
Od polaznika sam očekivala interes i volju za crtanjem, što sam i dobila. Svi se snalaze i svatko radi na svoj način. To je ono što je uvijek zanimljivo vidjeti u grupi ljudi – činjenica da u svakoj glavi čuči poseban svemir koji se razlikuje od svakog drugog. Timski rad je teško ostvariti u punom smislu te riječi s obzirom da nismo imali priliku raditi jedni pored drugih, ali svi su sudjelovali u razgovoru i imali svoje vrijeme za prezentiranje.

Za kraj, što biste poručili ovogodišnjim, te budućim polaznicima Novigradskog proljeća?
Ovogodišnjim polaznicima bih rekla hvala na sudjelovanju i strpljenju! Biti u ovim okolnostima i dalje imati volju i žar za kreativnim radom je izuzetno pohvalno i osvježavajuće! Nadam se da su barem nakratko zaboravili dok su se kreativno izražavali na nedaće oko nas. I ovogodišnjim i budućim polaznicima bih poručila da puno rade i da uvijek traže svoj glas u moru drugih jer će tako uvijek napraviti točan rad! 🙂

Zatim sam razgovarala s učenikom Marinom Štefancem.

rad Marina Štefanca

MARIN NAM JE REKAO

Kako si doznao za Novigradsko proljeće i koja ti je ovo godina sudjelovanja?

Za Novigradsko proljeće sam prvi put čuo u školi, od učiteljice iz likovnog. Ovo mi je druga godina sudjelovanja.

Radionica Digitalne ilustracije ove je godine prvi put među radionicama Novigradskog proljeća. Što te posebno zainteresiralo? I imaš li što čime se baviš u slobodno vrijeme?


Oduvijek sam volio crtati, a nedavno sam počeo i u digitalnom obliku jer mi se činilo zanimljivo i neobično. Brzo sam zavolio digitalnu ilustraciju. Često se bavim crtanjem u slobodno vrijeme, no još imam mnogo toga za naučiti. Upravo zato sam se prijavio na ovu radionicu.

Koja su bila tvoja očekivanja na početku radionice? Pošto smo već peti dan na radionicama, jesu li tvoja očekivanja ostvarena?

Od ove radionice sam očekivao da se poboljšam u digitalnoj ilustraciji, da nam mentorica da korisne savjete i da na kraju radionice imam nekoliko radova s kojima mogu biti zadovoljan. Točno to se i dogodilo, tako da mogu sa sigurnošću reći da su moja očekivanja ostvarena.

Možeš li nam kratko opisati kako ćete predstaviti ovogodišnju temu?

Ovogodišnju temu ćemo predstaviti u obliku kolaža svih radova koje smo napravili. Svi su se zaista potrudili i mislim da će završni produkt izgledati veoma dobro.

Kakav je vaš timski rad?

Mi većinom radimo sami, međutim kad god nekome treba pomoć, svi su uvijek spremni i mislim da je to odlično.
Voditeljica Klara je također ove godine prvi put na Novigradskom proljeću. Što mislite o njoj i njezinom načinu rada?
Mislim da je super. Razumije nas, pomaže, savjetuje… Precizno je objasnila sve zadatke koje smo dobili, dala nam je što je više vremena moguće za crtanje… Ukratko, svaka čast i neka samo tako nastavi. U slučaju da i sljedeće godine budem primljen, volio bih da se opet susretnemo na radionici.

Što bi savjetovao svim učenicima koji se žele prijaviti u radionicu Digitalne ilustracije?

Pa, kao prvo, istražite svijet digitalne ilustracije. Zatim, nabavite si dobar tablet za crtanje i program u kojemu vam je ugodno raditi. Kad jeste, spremni ste za ilustraciju! Ne brinite ako niste zadovoljni trenutnim vještinama – ova radionica će vam pomoći na putu da to budete.

Erin Radizlović, rad Marin Štefanac


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)