Polaznici fotoradionice uz svog dobro poznatog mentora Borislava Božića već mnogo godina predivnim fotografijama otimaju vremenu proljećarske avanture, ali i mnogo toga više. A kako im je raditi online? Razgovarali smo s polaznicom Idom Sabolić i njezinim voditeljem.


IDA NAM JE REKLA


Koja ti je ovo godina na Novigradskom proljeću i kako si se odlučila baš za nju?

Ovo mi je prva godina na Novigradskom proljeću. Oduvijek volim fotografiju pa sam se prijavila kako bih naučila više o njoj.

Kakva ti je atmosfera u radu?

Atmosfera mi je super, zajedno smo analizirali međusobne radove kako bi vidjeli neke prednosti i nedostatke. To je bilo jako zanimljivo i korisno.

Kakav ti je mentor?

Mentor mi je odličan, od početka tjedna naučila sam toliko novih stvari, otkrila sam cijeli svijet fotografije kojega prije nisam bila ni svjesna.

Imaš li cilj zbog kojeg si se prijavila?

Moj jedini cilj je da naučim nešto novo, zabavim se… i možda pronađem novi hobi u fotografiji.

Što bi preporučila budućim polaznicima?

Da se prepuste i zabave. Mislim da prethodno iskustvo nije bilo toliko bitno koliko je volja za naučiti nešto novo. Novigradsko proljeće će mi sigurno ostati u lijepom sjećanju.

Imaš li najdraže trenutke iz radionice?

Najdraži trenutak mi je bio kada smo učili kako napraviti svoju kameru iz kartonske kutije za cipele! To me jako oduševilo i mislim da ću i sama pokušati izraditi jednu.

VODITELJ BORISLAV BOŽIĆ REKAO NAM JE

Koja Vam je ovo godina na Novigradskom proljeću?
Meni je 153. godina.

Koliko se bavite fotografiranjem?
Punih 50 godina. Prvi fotoaparat sam dobio sa 14 godina, kao nagradu za najbolje napisanu ljubavnu pjesmu 1971.g. i od tada ne prestaje misterij čarolije fotografije.

Kakva Vam je atmosfera u radu?
Neobična jer smo na onlineu, kako i na Novigradskom proljeću, tako i u školi u kojoj radim. U Novigradu mi fali žamor, fali mi smijeh, fali mi energija učenika i djece, kao i u mojoj redovnoj školi, ali trudimo se odraditi sve zadatke.

Na čemu trenutno radite i kako prikazujete temu?
Nama je svima zajednička tema voda, ja sam sa svojim polaznicima pričao o dva aspekta, o aspektu fotografije kao medija i kreativnoj platformi i o vodi kao temi, te su polaznici do sada napravili punih 9 radova. Pričamo o vodi sa svih mogućih aspekata i njenih konteksta, što je voda u metaforičkom smislu i na koji je način bitna za civilizaciju. O fotografiji govorimo da je likovno djelo, kako riješiti kompoziciju svih elemenata, da dobijemo što ljepšu i bolju likovnu interpretaciju vode. Prikazujemo radove pomoću javne internetske stranice.

Što biste preporučili budućim polaznicima?

Da se bave onime što ih zanima te čime god da se bave da dožive sve vrijednosti i posebnosti tog posla. Bitno je dati „cijelo svoje tijelo, svoju dušu i mentalni i emocionalni ambijent pokloniti tome“.

Jeste li zadovoljni radom i sudjelovanjem svojih fotografa?
Dakle, prezadovoljan sam i to su prekrasni mladi ljudi, hospitantice su isto predrage i svi su doista požrtvovni što se vidi iz njihovih radova.

Tena Radigović


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)