Keramičarima se rad dosta promijenio, ove su godine morali nabaviti glinu, u svojim sobama imaju puno manje mjesta za rad nego u prekrasnim učionicama domaćina Novigradskog proljeća Osnovne škole SE Rivarela. Unatoč svim tim problemima, napravili su mnoge divne radove.

Dana 16. travnja posjetio sam keramičarsku radionicu, lijepo su me ugostili, bilo je ugodno. Dok na radiju puštaju glazbu, svi vrijedno rade, njima je rad dosta promijenjen. Ove su godine smo morali nabaviti glinu, u svojim sobama imaju puno manje mjesta za rad nego u prekrasnim učionicama domaćina Novigradskog proljeća Osnovne škole SE Rivarela. Unatoč svim tim problemima radišni keramičari napravili su mnoge divne radove. Razgovarali smo s polaznicom Eneom Vorkapić čiji je voditelj profesor Boris Roce.

ENEA NAM JE REKLA

Imaš li već iskustva s Novigradskim proljećem?

Da, ovo mi je 4. godina.

Tko ti je preporučio da se iskušaš u novigradskoj Školi stvaralaštva?

Profesorica iz likovnog u osnovnoj školi Monika Kukučević.

Možeš li usporediti NP uživo i online?

Uživo je puno bolje jer se svi vidimo i družimo, atmosfera je puno bolja.

Kako si se osjećala kada si saznala da će NP biti online?

Bila sam tužna jer znam da mi je ovo zadnja godina i nisam htjela da mi zadnja godina bude online, ali mi je drago što mogu barem ovako vidjeti ljude, makar preko ekrana.

Kako se snalaziš u online radionicama? Koliko ste produktivni?

Organizacija NP-a je jako dobra pa nemam problema u radionici. Zapravo smo gotovo jednako produktivni, online način rada je ok, ali mi je glupo što nisam u Novigradu.

Koliko online način rada ograničava vaš rad, što ste sve trebali napraviti da biste se pripremili na online NP?

Trebala sam prvenstveno kupit glinu i boje, nije toliko velik ograničenje jer imam prostora i vremena za NP.

Što ti najviše nedostaje od NP-a uživo?

Vidjet sve ljude na okupu, iako to možemo i preko večernjeg programa, ali to nije to, ali ta atmosfera iz Novigrada ne može se jednako prenijeti preko zooma, ali voditelji ipak rade dobar posao.

Kako si zadovoljna s vašim mentorom?

Jako sam zadovoljna jer sam bila kod Borisa i svake godine nešto novo, nije monotono i zato je dobro.

Želiš li nešto poručiti mogućim budućim sudionicima?

Želim poručiti da budu kreativni i da ih očekuje puno rada i novih iskustava.

Vidimo kako se učenici osjećaju s obzirom na ovogodišnji način odvijanja Novigradskog proljeća, ovim putem želim čestitati organizaciji i svim voditeljima koji su uspjeli prenijeti Novigradsku atmosferu.

Iako smo se nekoliko puta tražili, uspjeli smo uhvatiti i keramičarskog čarobnjaka: voditelja novigradske Keramičarske radionice, a to je profesor Boris Roce.

VODITELJ BORIS ROCE REKAO NAM JE

Znamo da ste dugo na Novigradskom proljeću, no kako je zapravo započelo vaše iskustvo u Školi stvaralaštva?

Moje iskustvo na Novigradskom proljeću započelo je na Listopadu u Novaji i tamo sam bio 3 godine, vodio sam grafičku radionicu. U Novigradu sam počeo proljećariti 1990., i to u keramičarskoj radionici.

Kako ste se počeli baviti keramikom i obrazovanjem?

Keramikom sam se počeo baviti u jednoj osnovnoj školi u kojoj sam predavao: našao sam staru rusku peć, nisam imao pojma o keramici, samo o kiparstvu, popravio sam tu peć i počeo sam raditi keramiku. Tada nije bilo gline nigdje za kupiti pa sam morao ići u Trst, i tako sam step by step naučio.

Možete li usporediti nastavu online i uživo?

Ne može se usporediti, živo je uživo, nema do gledanja oči u oči, ali svima nam je to novo iskustvo, s djecom mislim da nije loše, međutim, to je jedino što se može. Prednost je što imam sreću da je sa mnom u Novigradu jedna učenica Leonora, ona mi onda daje dojam da su svi tu.

Koliko je na Vašu radionicu utjecao online način rada, koliko vas je ograničio?

Pa evo, jedini problem je da nije oči u oči, ali što se tiče rada, nije se baš puno pogoršalo, jedino što ja ne mogu sada s svakim razgovarati, on pokaže sliku preko ekrana, ali to nije to, sada nema toliko strke kao i uživo, i to je možda dobra stvar. Moja iskustva zasad su pozitivna. Ipak, uživo je puno bolje, ali je online je isto moguće, malo je kvaliteta slabija jer nema tog kontakta uživo. Najviše mi fali razgovor, žamor, zafrkancija, druženja, večernji programi uživo. Živo je živo, a online je virtualno, i jedno i drugo je ok, nadam se da će ova pošast od korone nestati i da ćemo se druge godine vratiti u normalu.

Kako ste zadovoljni s vašim polaznicima?

Super, jako sam zadovoljan.

Kako bi budući proljećari trebali odabrati keramičarsku radionicu i što biste im poručili?

Svima želim poručiti da se nadam da ćemo se sljedeće godine vidjeti uživo, za odabir učenika ćemo promijeniti kriterije jer ja nisam utjecao na odabir učenika. Svi koji su došli su ok, ali moguće je da ima još boljih, psiholozi rade nove upitnike… i mislim da će to biti s videima, onda kad mi mentori, koji smo jedini kompetentni da biramo i da utječemo na izbor korisnika, doista i budemo birali, a polaznici neka rade radove i neka rezultati dolaze. Meni je žao što ne mogu doći sva nadarena djeca, imamo ih toliko puno… Pozdrav svima budućim sudionicima radionica i neka budu svoji.

Bartol Pekica


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)