https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Mirna_river_Croatia.jpg/800px-Mirna_river_Croatia.jpg

Volite li penjanje? Veliki ste obožavatelj tartufa? Dobri ste u ribolovu? E, rijeka Mirna ima sve to i još puno više…

Rijeka Mirna je, kako joj ime i kaže, mirna. Izvire kod Huma, najmanjeg grada na svijetu. Njezin tok prolazi kroz Motovunsku šumu, sve do Antenala gdje se izlijeva u more. Najduža je i najvažnija rijeka Istre. Kanjon rijeke Mirne u blizini Buzeta je jedno od najpoznatijih atrakcija planinara.

LEGENDA O NASTAJANJU MIRNE

Prema legendi, nekada davno na prostoru Istre živjeli su divovi. Najveći div, Dragonja, jednoga dana bio je radostan, pa je zaorao svojim ogromnim volovima i plugovima. Tako je stvorio brazdu od jezera do mora, gdje se stvorila rijeka. Rijeku je, naravno, nazvao po sebi – Dragonja. Kasnije je učinio drugu brazdu koju je nazvao po svojoj ženi – Mirna.

MOTOVUNSKA ŠUMA

Motovunska šuma je zaštićeni krajolik. Ovdje možete naići na egzotične životinje te na razne prirodne rijetkosti kao što su hrast lužnjak, nizinski jasen, suri grab… Imate li želju za tartufima, znajte da se ovdje morate uputiti!

https://trufflefair.com/wp-content/uploads/2019/08/Motovunska_suma_1-600×374.jpg

ANTENAL

Antenal je zastićeni krajobraz, i kako već znate, ušće rijeke Mirne. Njegova ljepota je neprocjenjiva, a sustav laguna čini stalni ili privremeni dom za mnoge ptice, vodozemce, gmazove i sisavce. Ako ste u potrazi za domaćim proizvodima, slobodno se provozajte do Antenala uz koji svaki dan budno stoje naši vrijedni poljoprivrednici. Uz njih tu su i ribiči koji sa svojim štapovima dolaze rano u zoru i ostaju do kasno u noć. S lijeve strane mosta se nalazi Mirna, a s desne more. Pogled na stapanje rijeke i mora jednostavno je čaroban.

http://2012.novigradsko-proljece.com/wp-content/uploads/2012/05/0001152790_l_0_xim68o-480×318.jpg

TURIZAM

Velika turistička atrakcija je Staza sedam slapova koja započinje i završava u Buzetu. Izvori Mirne su bogati ljekovitom sumporovom vodom, te se tako razvio zdravstveni turizam. OPG-ovima pogoduje plodna zemlja. Na putu možete probati pjenušac, brati šparoge, voziti bicikl, a vožnja kajaka je dozvoljena samo na morskoj strani. U budućnosti se moramo brinuti za ekologiju, a rijeka Mirna i okolica, prepuni mali svijet flore i faune, vegetacije i slapova, pravi je primjer za to.

https://www.istra.hr/uploads/imgcache/large/articles/7slapova_01.jpg

Erin Radizlović


0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.