Iz izvora potekoše vode

S obzirom na online okruženje i ovogodišnju temu o kojoj bi se dali pisati romani, mi smo se u radionici Novine na internetu odlučili pozabaviti ponajprije vodom u raznim oblicima.

Prvi je oblik vode: izvor. U njemu sve započinje, pa je stoga upravo izvor prava tema za početak ovogodišnjeg Novigradskog proljeća.

Izvor Pišćet nalazi se u okolici Tinjana, na obroncima naše voljene Drage. Sam izvor nalazi se u jednoj stijeni iz koje uvijek polako teče voda. Malo ispod samog izvora nalazi se korito koje je nekada bilo povezano s izvorom i u to je korito tekla voda koju bi životinje sa šireg područja Tinjanštine pile. Krajem 19. stoljeća to je bio jedini izvor pitke vode u okolici Tinjana, pa su na njega po vodu dolazile i žene iz okolnih sela. Dolazile su s velikim vrčevima na glavi, a one malo imućnije su magarcima u velikim kantama nosile vodu kući.

One malo imućnije su magarcima u velikim kantama nosile vodu kući.

Četrdesetih godina prošloga stoljeća sagrađena je kućica iznad samog izvora i pod njime je iskopana velika „šterna“ u kojoj se pohranjivala voda. Kada je u Tinjan doveden vodovod, Pišćet je polako počeo padati u zaborav i sada je to izvor u kojemu više nema čiste, pitke vode. Pišćet Tinjanci još uvijek vole i rado onuda šeću i uživaju u netaknutoj prirodi i potpunom miru i tišini.

Gaia Benedetti

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *