S kim/čim Novigradsko proljeće slavi 30. rođendan

Kao pravi istraživački novinari, došli smo do informacija što sve s Novigradskim proljećem ove godine slavi 30 godina postojanja.

Prljavci na Trgu – Na tadašnjem zagrebačkom Trgu republike u svibnju 1989.  okupila se impozantna brojka od 250 000 ljudi na koncertu Prljavog kazališta. Ove godine u listopadu bend planira održati koncert posvećen ovoj veličanstvenoj obljetnici.

HDZ – Prije 30 godina na Plešivici je skupina intelektualaca svojim idejama postavila kamen temeljac za osnivanje HDZ-a pa bismo mogli reći da je on začet na Plešivici. Prije 30 godina tamo su se okupili domoljubi, kako bi u teškim i opasnim vremenima napravili suvisli program kako se obranii od sotonskog pritiska s istoka, kazao je Ante Ledić (večernji.hr)

Baywatch – prije trideset godina gledatelji su diljem svijeta bili prikovani za televizijske ekrane. Ta prikovanost nije bila uzrokovana oskudnim kupaćim kostimima u koje su glumci bili odjeveni dok su trčkarali plažom s plutačom ispod ruke. Razlog tome su bili dubokoumni dijalozi i ingeniozni scenarij koji su krasili ovu planetarno popularnu seriju.

 

Simpsons – Tko bi rekao da je i danas popularna serija stara već 30 godina?! Homer Simpson prvi put je nasmijao gledatelje 1989.

Pad Berlinskog zida – Nakon 38 godina napokon je srušen Berlinski zid. Rušenju je nazočilo oko 2 milijuna stanovnika istočnog Berlina.

World Wide Web – Sir Tim Berners-Lee 1989. napisao je svoju ideju o www-u koja inicijalno nije bila prihvaćena.

Microsoft Office –Teško je zamisliti život bez Worda, Excela i ostalih MS Office programa. Prva verzija puštena je za Mac upravo prije 30 godina.

GPS – Prvi od 24 satelita GPS-a postavljen u orbitu.

Tragedija u Hillsboroughu – 94 navijača Liverpoola izgubilo je svoj život na stadionu u Sheffieldu dok su bodrili svoj klub protiv Nottingham Foresta. Mnogi tvrde da je uzrok tome bila loša policijska kontrola.

Grupa Riva pobijedila je na Euroviziji s pjesmom Rock me baby.

Mala princeza sirena – Na ekranima u kinima diljem svijeta zaplivala je simpatična sirena Ariela koja je svojim glasom i karakterom osvojila srca djevojčica diljem svijeta.

 

Batman – Te godine snimljen je i prvi film o najpoznatijem i najmoćnijem šišmišu na svijetu.

Dijana Požgaj

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.