Grom – svjetlost i zvuk

Radijska radionica dio je Novigradskog proljeća od samih početaka. Nekad najkorišteniji medij danas lagano pada u zaborav, ali protiv toga bore se voditelj Srđan Nogić i polaznici radijske radionice. Kada promislite o temi svjetlost, čini se gotovo nemoguće uklopiti je u radio. Ali u tome su naši polaznici Radijske radionice jako uspješni. Oni nastoje pronaći u zvuku neki način pristupa svjetlu. Zato se ovogodišnji radio zove Grom jer je grom poveznica između zvuka i svjetla.

 

 

Voditelj Radijske radionice Srđan Nogić tu je posljednjih 8 godina, a na pitanje kako je došao tu odgovara: Kako koju godinu. Nekad autom, a nekad busom. Inače radi kao ton majstor na radiju, a posebno ga zanimaju zvučni fenomeni među kojima ističe prostornu akustiku sakralnih objekata.

Kada bi proveli jedan dan u radijskoj radionici to bi izgledalo otprilike ovako: prvo bismo svi skupa razgovarali i razvijali ideje, zatim bismo realizirali te ideje, odnosno pisali, provodili razgovore i snimali emisije, nakon toga bismo uređivali emisije i na kraju kritički sluh. Kritički sluh je jedna od najbitnijih stavki, budući da tada svi polaznici zajedno s voditeljem i hospitantom slušaju ono što su stvorili i jedni drugima pomažu da emisije budu što bolje.

 

Također smo razgovarali i s dva ovogodišnja polaznika, s Emom Krahak i Valentinom Savić-Seifertom. Oni su nam spomenuli kako svaki dan ujutro vježbaju šutnju po pola sata, što vjerujemo da mnogima ne bi išlo za rukom. Oboje su bili i prijašnjih godina, a kao razlog za povratak navode ljubav prema novinarstvu, pogotovo radiju, te njihovog predobrog voditelja.

Iako radio koristi isključivo zvuk kao način prenošenja vijesti, ono samo zvukom može svašta prenijeti i stvaralaštvo u radiju je nemjerljivo i zato ova radionica svakako zaslužuje biti jedna od mnogih na Novigradskom proljeću.

 

Matea Brautović i Leona Jalšovec 

foto: Bartol Pekica

 

 

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.