Scena scenskih radionica

Četiri godišnja doba u tri  scenske radionice

Već smo prvih dana Novigradskog proljeća posjetili naše marljive mlade (neke više, neke manje) glumce i glumice u scenskim radionicama. Bez prethodne najave odlučili smo porazgovarati s njima na prepad kako bismo dobili što iskrenije odgovore. I bome smo ih dobili! Od onih koji su se u ljutnji dosađivali, do onih kojima je hobi razgovaranje s ljudima predstavljajući se kao netko drugi (no, o tome nešto kasnije). Imale smo (ne)sreću da postoje čak tri scenske radionice pa nam je to bio opširan zadatak. Krenule smo odbrojavajući 3, 2, 1!

Prvi je pred naš diktafon stao voditelj Scenske 3, Ivan Ožegović, koji se pred njim ponašao kao pred starim poznanikom. Naime, u  novinarsku redakciju  jučer je došla vijest o navodnoj “krizi” u scenskoj radionici. No, kako je vijest brzo došla u redakciju, tako je brzo i izišla iz nje, ali se pročula do samog voditelja scenske radionice. On nije propustio priliku da se za širenje te informacije osveti novinarskoj skupini u razgovoru održanom jučer u poslijepodnevnim satima. U intervjuu je voditeljicu Radionice novina na Internetu, Kristinu Kovačević, opisao kao jako kompliciranu osobu. Isto tako, na pitanje što on voli raditi u slobodno vrijeme, odgovorio je:  “Volim voditeljici Novina na internetu uzimati mobitel i slati poruke njenim prijateljima. To mi je jedna od omiljenih aktivnosti. Najviše se volim dopisivati s gospodinom Karlom i s njenom mamom.”

Inače, Ivan Ožegović slobodni je umjetnik koji danas radi na filmovima, serijama i predstavama dok u mladim danima zapravo uopće nije glumio, već je trenirao rukomet. Glumom se počeo baviti tek u srednjoj školi. Najdraži mu je glumac  Daniel Day-Lewis, a posebno napominje da ne voli Leonarda DiCaprija. Što se tiče ovogodišnje predstave za Novigradsko proljeće, rekao je da možemo očekivati samo krv, znoj i suze.

Nadamo se da neće biti krvi između Novinarske i 3. scenske radionice te da će idućih dana lijepo surađivati. Ipak, u slučaju da dođe do sukoba, odmah ćemo vas obavijestiti!

 

Predstavnica 2. scenske radionice bila je Gea Grego, polaznica koja ja dala kratke, ali slatke odgovore.

Kako će se ovogodišnja tema uklopiti u vaš rad?
Bit će teško, no uspjet ćemo to uspješno odraditi.

Pronalaziš li u prirodi nadahnuće za scensko izražavanje?
Da, u cvijeću, travi, nebu, oblacima, suncu i mjesecu.

Koje ti je godišnje doba najlakše, a koje najteže prikazati scenski? Zašto?

Najlakše je ljeto zato što je jako vruće te se samo razmašeš. Najtežega uopće nema – sva su laka.

Jesi li i prije pokušala uklopiti godišnja doba u svoje scenske izvedbe?
Ne,  nisam nikada.

Što misliš o radionici koju polaziš?
Zanimljivo je. U početku sam bila jako ljuta jer nije bilo zanimljivo, no sada je postalo jako zanimljivo! U početku smo se samo upoznavali I pričali, a sada smo počeli glumiti kako treba.

 

I za kraj intervjuirali smo i jednu hospitanticu i to iz Scenske 1, Tatjanu Zrinski. Ona je, iznenađujuće, učiteljica biologije I kemije koja nam dolazi iz Krapinsko-zagorske županije.

Kako to da ste se odlučili za scensku radionicu?
Već nekoliko godina u svojoj školi vodim dramsku skupinu pa me to potaknulo da vidim i upoznam nove stvari te steknem neka nova iskustva.

Koji Vam je ovo put da sudjelujete na Novigradskom proljeću?
Ovdje sam prvi put.

Jeste li se kao mali bavili glumom?
Nisam. Glumatala sam po kući, ali  to se ne računa.

Kakvi su Vam prvi dojmovi sa Scenske radionice?
Zasada se tek upoznajemo i polagano krećemo. Još nismo počeli za ozbiljno.

Što možemo očekivati od ovogodišnje predstave?
To ne znamo ni mi.

Koji Vam je najdraži glumac/glumica?
Leonardo DiCaprio, a ni Brad Pitt nije loš.

 

Čini nam se da je u svim ograncima vrlo zanimljivo, a to se da pretpostaviti samo laganom šetnjom kroz hodnik koji vodi do tih radionica. Tu se lupa, skače, viče, trči, odnosno sve u svemu, glumi se. Uz ovakve pripreme nema sumnje da će završne priredbe biti spektakularne. Nestrpljivo ćemo iščekivati te završne predstave te svim polaznicima, hospitantima i voditeljima želimo puno sreće u daljnjem radu –  i što manje drame.

 

Glorija Pahor, Marta Vračar, Antonia Kurtović

You may also like...