Ošlje, sveti ključ zvijezda na zemlji

Srđan Nogić, zvjezdoznanac, predstavio svoj hobi polaznicima Novina na internetu

Ako ste se pitali zašto su jučer 10. travnja 2018. naši novinari kasnili na večeru, moramo vam otkriti da je razlog iznimno zvjezdan. Riječ je zapravo o predavanju kojim je Srđan Nogić, voditelj Radijske radionice, predstavio zanimljiv koncept matematičke konstruiranosti prirode na temelju zlatnoga reza (učit ćete o tome u školi, bez brige, a dovoljno je znati da je riječ o prirodnoj formuli po kojoj je sazdan svijet oko nas, iznad nas, ali i u nama) koji se oslikao u postojanju jedne danas razrušene crkvice u mjestašcu Ošlje blizu Dubrovnika.

 

Zlatni rez je zlatni red, kako na nebu, tako i na zemlji. Ili obratno?
Foto: NP 2018.

 

Kako su povezani Pariz, Trois, Ljuba, Vlašići, Ošlje i Troja, koje su poveznice između meridijana i paralela, u kojim je okolnostima nastala mistična rotondica, jesu li naizgledni neskladi arhitektovo pijanstvo ili namjera duboko ukopana u zvjezdanim zakonima Plejada (Vlašića), i na što, pobogu, gleda onaj prozor koji jedini nije postavljen na sredinu jedne od apsida, kako se pitala naša Eleonora Šafar koja je u Plejadama uspjela vidjeti dio spomenute rotonde i povezati okruglost s tlocrtom crkve-ključa, je li Porfirogenet imao pravo u svome nadijevanju imena Ošlju (povezao je to s jaslama i magarcima) i kako Srđan može znati da Porfirogenet nema pravo (Eleonora je imala masu pitanja, naravno), kako su povezana nestajanja i nastajanja prirodnih entiteta i lokaliteta… o svemu je tome bilo riječi na iznimno zanimljivome predavanju čije bi trajanje moglo ići unedogled.

 

Rotonda, Ošlje. Na nepristupačnome terenu, na temelju pristupačnih zvijezda.
Foto: Vlatkica Horvat

 

Možda bismo Srđana mogli poslati u Višnjan s obzirom na njegovu ljubav prema zvijezdama. No, ne damo ga mi proljećari. Neka on zlatni rez pronađe u svojim radijskim emisijama, a ključ ljubavi prema slici zemlje na nebu, ili obratno, neka pokaže na još kojemu od predavanja. Rado bismo ga još slušali!

Sanja Miloloža

You may also like...