Grafički dizajn – od čaja do majice

Grafički dizajnirana godišnja doba, osobito nadahnjujuće ljeto i proljeće

Grafički dizajn nas u današnje vrijeme potpuno okružuje, a da toga nismo svjesni. Zato smo odlučili posjetiti Radionicu grafičkog dizajna te  polaznike, hospitanticu i voditeljicu pitati o njihovim iskustvima i nadahnuću pri radu.

Svoj kreativni proces prvi su nam približili polaznici Filip Havaš i Ana-Marija Haramustek.

Objasnili su nam da je grafički dizajn vrlo širok pojam i da nas okružuje na svakom koraku – od ambalaža i etiketa do promotivnih postera i web-stranica. Za Filipa je on vrsta zabave pri kojoj mu savjetima pomaže otac koji se profesionalno bavi grafičkim dizajnom te se nada da će prijašnja znanja moći primijeniti ove godine.

Ana-Marija je imala prijašnjih iskustava s dizajniranjem web-stranica i vjeruje da će joj nova znanja s ovogodišnje radionice pomoći pri uređivanju školskog lista. Oboje su spomenuli Photoshop te obradu slika i izradu kolaža među svojim najčešće korištenim tehnikama. Otkrili su i neke planove za radove povezane s ovogodišnjom temom – predmeti povezani s godišnjim dobima, ali s „daškom“ intrigatnijeg dizajniranja. Složili su se da su ljeto i proljeće inspirativna godišnja doba zbog svoje raznolikosti, živopisnosti i obilja boja te da su zbog toga zanimljivija za dizajniranje i primamljiviji ljudima.

 

Hospitantica Tanja Ranić Rovis sljedeća je odgovorila na pitanja.

Što je za Vas grafički dizajn?
Mogućnost da pokažem sve ono što sam imala u jednom novom mediju.

Kakva su Vaša prijašnja iskustva s grafičkim dizajnom? Kako ih planirate upotrijebiti ove godine?
Moja su prijašnja iskustva  oblikovanje slikovnice i kataloga za nove izložbe, a nadam se da ću iskustva koja sam stekla u ranijim projektima upotrijebiti ovdje, možda inspirirati i neke od polaznika.

U kojem programu radite i koje tehnike koristite?
Trenutno radim u InDesignu i Photoshopu, to su sve grafičke, računalne tehnike.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovogodišnjoj temi i kako je planirate ukomponirati u svoje radove?
Ovogodišnja tema je vrlo šarolika, tu su četiri godišnja doba koja omogućuju učenicima da se izraze, daje veliku širinu. Mogu ih inspirirati boje, mirisi, oblici, dakle sve ono što čine godišnja doba. S obzirom na to da je tema zadana, za sada radimo na čestitkama, odnosno razglednicama, a kasnije ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti. Kao i u svakom procesu stvaranja, nismo sigurni kamo ćemo doći. Znamo da na tome radimo, a uskoro ćemo saznati kamo će nas to odvesti.

U kojem godišnjem dobu pronalazite najviše inspiracije? Zašto? Na koji način?
Ja najviše inspiracije pronalazim u ljetu zato što je toplo, ima puno boja, asocira me na more i to je godišnje doba u kojem mi je rođen sin. Tako da sve lijepe stvari povezujem s ljetom.

Kakav je Vaš prvi dojam o ovogodišnjoj grupi?
Krasan. To su vrlo zainteresirani mladi ljudi koji već imaju znanja o digitalnim tehnologijama. Vjerujem da ćemo doći do zanimljivih rezultata.

 

 

Voditeljica Feodora Gubaš Štifanićkoja radionicu vodi već 4 godine, dala nam je uvid u rad polaznika i tehnike kojima se koriste pri izražavanju.

Što je grafički dizajn?
Grafički dizajn je umjetnička i kreativna disciplina koja putem slike i riječi može dočarati nekakvo zbivanje, govoriti o nekom proizvodu, poduzeću, događanju ili nečem kulturnom.

Što je za Vas grafički dizajn?
On je meni prije svega zanimljiv jer se s njim lijepo može „igrati“ te putem asocijacija dočarati neku temu.

Kakva su Vaša prijašnja iskustva s grafičkim dizajnom? Kako ih planirate upotrijebiti ove godine?
Kombiniram rad rukama i rad na računalu, jer se naravno prije računala sve radilo ručno. Počet ćemo s izrezivanjem slova, još nekim 3D slovima, negativom i pozitivom tih slova te pomalo s radom na računalu.

U kojem programu radite i kojim se tehnikama koristite?
U Photoshopu ćemo obrađivati fotografije, a u InDesignu prijelom tih slova kako bismo vidjeli kako ta slova izgledaju u A4 ili nekom drugom formatu.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovogodišnjoj temi i kako je planirate ukomponirati u rad s učenicima?
Po mojem mišljenju tema je preširoka. Tu se može svašta, a ja više volim kad imamo užu temu i putem asocijacija dođemo do nečeg zanimljivog. Ovako mi je to preopširno – četiri stvari koje treba osmisliti i vizalizirati.

U kojem godišnjem dobu pronalazite najviše inspiracije?
Nekako mi je jesen najinspirativnija.

Kakav je Vaš prvi dojam o ovogodišnjoj grupi?
Jako su mi se svidjeli učenici koji su mi „zapali“ – društveni su i već vidim da su se odmah uklopili i sprijateljili.

Recite nam nešto više o svojim slikovnicama Mic po mic i Mala zb(i)rka priča koje ste objavili u suradnji sa Snježanom Akrap Sušac.
Mala zb(i)rka priča  nastala je prva tako što smo moja kolegica, koja je više inicirala projekt, i ja svaka napisale svoju priču, a ja sam ju ilustrirala. U sljedećoj smo isto ona i ja pisale tekstove, ali su je ilustrirala djeca iz Boke kotorske i Pule.

Koristite li se vještinama i iskustvima stečenima na Školi stvaralaštva  izvan nje?

Nažalost ne, jer nemam drugih prilika raditi s djecom.

 

Iako kratki, ovi su nam intervjui uistinu približili grafički dizajn i njegovo značenje te nam dali uvid u kreativne procese polaznika.

 

Lorena Filko i Lucija Šalković

You may also like...