Muze u cvijeću

Kako se polako bliži kraj 28. Novigradskog proljeća, odlučili smo malo prošetati novigradskim ulicama, pronaći umjetnike i njihove muze.

Dašak Rusije u Novigradu

U maloj uličici u centru Novigrada naišli smo na atelje ruske umjetnice Ljudmile Feste. Ona se profesionalno bavi posebnom tehnikom slikanja. Malom “špatulicom” nanosi više boje na platno (ulje) i tako dobiva reljefne slike. Jedina je koja se tom tehnikom bavi u Europi, a naučila ju je od  svog profesora u Moskvi.

Cvijeće nas prati uvijek

Na gotovo svim slikama motiv je cvijeće, osim par slika sa stablima. Cvijeće slika jer je i za radost i za žalost, jer ga svi vole, te na izložbama uvijek kaže da njeno cvijeće ostaje zauvijek, da ono ne vene. Slike se suše otprilike mjesec dana zbog velikog nanosa boja, ali ako netko baš želi kupiti sliku koja se nije osušila, Ljudmilin suprug je zaštiti lesonitom. On također izrađuje okvire za slike tako da se boja okvira slaže s bojama na slici. To je, kako kaže, timski rad. Slike se također ne mogu kopirati ni ponoviti, svaka je unikatna. Brojni novinari iz cijelog svijeta dolaze kako bi snimili slike ili napisali članak o njima, a mi smo zaključili da u malom gradiću Novigradu ima cvjetnih svjetskih muza.

Foto: Marija Valić

Paula Jozić i Marta Hren

Tagged with:     , ,