Kako do eminentnih osoba koje će pokretati svijet

U sklopu programa 28. Novigradskoga proljeća za hospitante je kao oblik stručnoga usavršavanja organizirano predavanje psihologa dr. sc. Željka Račkoga s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Tema predavanja bila je darovitost i kako tijekom životnoga vijeka od početnoga potencijala pojedinca i njegove male kreativnosti postići pojedinca izoštrenih kompetencija, s velikom kreativnošću, eksperta pa sve do eminentne osobe.

Zanimljivo, zorno i poticajno

Okupljeni su bili svi hospitanti te gđa Maja Zrnčić, prof., članica Stručnoga tima Novigradskoga proljeća i djelatnica Ministarstva kulture RH i gđa dr. sc. Vesna Ivasović, viša savjetnica za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije. Svima se svidjela zanimljivost i teme i pristupa, zornost, papirne strelice i pravokutnici na podu te otvorena komunikacija među sudionicima. Doznali smo da, primjerice, daroviti matematičari žive, iz nepoznatog razloga, kraće od ostalih darovitih pojedinaca.

Hospitanti(ce) vole cvjetiće 

Jedan od zanimljivijih zadataka bio je nacrtati na četvrtini bijelog papira a4 formata jednu malu točku u sredini. Sljedeća uputa bila je u nekoliko sekundi oblikovati crtež iz početne nacrtane točke. Rezultati su bili, ustvrdio je dr. Rački,  zapravo očekivani – najviše je hospitanata, tj. hospitantica, nacrtalo cvijet, i to većinom shematizirano (koji su se donekle razlikovali, ali ipak su sve to bili cvjetovi). U manjini bili su crteži koji odskaču od stereotipa, a moj labud ispod vrbe prvo je bio smješten među cvjetove, ali onda je ipak postavljen u manjinsku skupinu: uz šalicu kave, nekoliko kućica, smajlića te neke izraze bliske apstraktnoj umjetnosti.

Kakve su to ladice u našim glavama

Taj mali pokus pokušao je objasniti ladice u našim glavama, i činjenicu da osoba koja uspješno stremi kompetentnosti, ekspertnosti i, u konačnici, eminentnosti jest proaktivna, nadarena, ali i u skladu s univerzalnim vrlinama, te nikad spomenutim moždanim ladicama ne robuje. Ona je slobodna od shema, okvira i ladica te donosi novu vrijednost i djela koja pokreću svijet.

Darovita su djeca također djeca s posebnim potrebama, a nisu u fokusu

Zaključili smo da, unatoč činjenici da se posebna djeca intuitivno prepoznaju i njima se, ako ima učiteljske želje i entuzijazma, posebno i pristupa, naš okoštali odgojno-obrazovni sustav globalno nema dovoljno sluha za darovitu djecu koja su također djeca s posebnim potrebama. Razvila se konstruktivna rasprava o strategiji obrazovanja darovite djece i uočeno je da su neke županije uspjele počele primjenjivati uspješne modele, dok u većini slučajeva edukatori nemaju dovoljnu pomoć psihološke stručne službe, nema odgovarajućih programa za nadarenu djecu, nema dovoljno novaca za psihološke testove… Kako ćemo tako pružati potporu darovitima?

Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće” najsvjetlija točka u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu, a i šire

Vrlo je malo darovitih osoba i mnogi čimbenici utječu na njihov razvoj, no jedno je sigurno: valja ih otkriti što ranije, podržavati ih i pružati im mogućnost da svoju kreativnost izraze na najbolji mogući način za dobrobit čovječanstva. Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće u toj je zadaći doista najsvjetlija točka u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu – a od prosinca 2016. i Europska točka darovitosti.

Sanja Miloloža