Novigrad, mjesto misterija

Da je u Novigradu ludo i da se stalno događaju čudne stvari, smo se već uvjerili. No, naše muze ne miruju te nam stalno šalju inspiracije za tekstove, al’ i za ludorije i ideje koje se događaju na hodnicima Osnovne škole Rivarela te u mislima učenika i voditelja. Jedna takva je ideja o narukvicama po kojima ćemo se raspoznavati.

Novigradski GPS

Naizgled sve je izgledalo obično… pa što bi se moglo očekivati od najobičnijih plastičnih narukvica? Učenici su dobili zelene, hospitanti žute, a voditelji plave narukvice. Na njima je crnim slovima napisano NOVIGRADSKO PROLJEĆE – 2017. Studenti su nas upozorili da ih ne zatežemo previše, neki su taj savjet poslušali, a neki nisu jer opet, kao što sam rekla, što se može očekivati od najobičnijih plastičnih narukvica. E, pa mislim da smo svi dobili odgovor. Novigradske se narukvice NE MOGU skinuti, nikako. Jedini su spas škare koje možemo upotrijebiti tek kada dođemo kući. Te su narukvice poput nekakvog GPS-a. Najčudnije od svega je to da se moraš s njima tuširati, spavati… što god radiš, ta te narukvica prati. Zvuči malo čudno, zar ne? Saznala sam kako su prijašnjih godina učenici imali akreditacije koje su masovno gubili pa se netko sjetio ideje o narukvicama, neraskidivim. Ne znam koliko je ova ideja pametna. Djelotvorna jest, ali u istoj mjeri i čudna. Za vrijeme ručka, prvoga dana u ponedjeljak, svi su se pitali jesu li oni to tako nespretni pa da ne mogu skinuti običnu narukvicu. Ispostavilo se da su svi zapravo (ne)s(p)retni te se hotelom Laguna proširila legenda koja glasi:“ Narukvice se ne mogu skinuti, osim škarama, ali tek kada dođemo kući!“ Na ovaj smo način sigurno vezani za Novigrad. Iznimke su se našle i u ovoj priči, ne znamo kako, ali nekim su učenicima narukvice jednostavno pukle, i to slučajno. Onima koji su ih namjerno vukli i pokušavali skinuti , sreća nije pokucala na vrata. Novigradski GPS ipak nije tako strašan, s vremenom zaboraviš da ih imaš, sigurno imaju i neku posebnu sposobnost da se stapaju s rukom. Ovaj slučaj ne bi riješio ni Sherlock Holmes.

Tvorac ovih narukvica mislio je na sve, od vodootpornosti do neobjašnjive čvrstoće. Nakon ovoga mislim da će svi učenici, hospitanti i voditelji dobro promisliti kada nešto stavljaju na ruku.

Nina Matanović